Изборите, които правим сутрин са от огромно значение, за това как ще протече денят ни, един от тях е изборът на пълноценна и здравословна закуска. Невропсихолози и диетолози съветват как правилно да подберем храната си, за да дадем на мозъка необходимите хранителни вещества.
Повечето хора се интересуват от това как могат да съхранят и подобрят паметта си. Учените са категорични, че има връзка между храната, която приемаме и мозъчната функция. Някои храни доказано я подобряват, докато други се свързват с повишен риск от когнитивни нарушения и деменция.
Много експерти са поддръжници на Средиземноморската диета, която представлява хранителен режим, включващ предимно плодове, зеленчуци, сурови ядки, варива и храни богати на омега-3 мастни киселини, като зехтин, сьомга, семена и авокадо.
Средиземноморската диета по никакъв начин не е ограничаваща и това я прави любима на много хора, съществуват хиляди храни, които могат да се включат в режима на хранене.
Ако започвате деня си с кафе или чай, вие вече имате един здравословен навик, който подпомага функцията на мозъка ви.
Проучвания показват, че кафето може да намали риска от развитие на болест на Алцхаймер, както и Паркинсон, ако се консумира с мярка. Това вероятно е свързано със съдържащата се в кафето хлорогенна киселина, която има силно изразени антиоксидантни свойства. Зеленият чай, от своя страна, съдържа амино киселината L-теанин, която е известна с това, че подобрява мозъчната функция и настроението.
Единственото условие е да избягвате добавянето на захар и други подсладители, които са свързани с увреждане на паметта и неутрализират полезните свойства на кафето или чая.
Относно храните, които да включите в закуската, експерти съветват тя да е съставена от богат комплекс от въглехидрати, фибри, протеини и омега-3 мастни киселини. Целта трябва да бъде да приемем необходимите калории, като балансираме между въглехидрати, мазнини и протеин.
Пример за такава закуска е пълнозърнест хляб с яйца и спанак. Яйцата са суперхрана, те съдържат холин, който намалява възпалението в мозъка и подпомага функциите му, както и подобрява паметта. Яйцата съдържат също и витамин B6 и B12, както и ненаситени мастни киселини, което ги прави перфектна храна за неврологичното ни здраве. Друга идея за полезна закуска е авокадо тост или тост със сьомга, тъй като са богати на полезните за мозъка ненаситени мастни киселини. Кисело мляко с ядки, мед и плодове, както и овесените ядки са също един вкусен и полезен вариант за закуска.
Нека сега видим кои храни е добре да избягваме
На първо място поставяме сладкиши, торти и всички изкушения, съдържащи захар или изкуствени подсладители, тъй като те предизвикват възпаление в мозъка. Добре е да се избягват също свръхпреработени храни и бързи въглехидрати. Те са безполезни на тялото ни сутрин, защото дават бърза енергия и след това идва срив, който се свързва с чувството за умора през целия ден, както и замъгляване на съзнанието, което повлиява на способността ни да решаваме проблеми и да планираме.
Когато става въпрос за здравословно хранене и поддържане на когнитивните ни способности, има безброй закуски, които отговарят на изискванията. Важно е да намерите вашата любима и полезна закуска, така че експериментирайте в кухнята и опитвайте нови суперхрани, съветват от Puls.bg.
Добави коментар