Наздраве за атомната бомба!

Апокалипсисът е единственото събитие, при което бирата е по-здравословен избор от водата
Наздраве за атомната бомба!

За да спестя инфарктите на по-истеричната част от населението, съм длъжен да започна с изявлението, че нацията по никакъв начин не е застрашена от падането на бомби, били те атомни или каквито и да било други. Настоящата статия е провокирана от събития, случили се през далечната 1955 година на изпитателния полигон в пустинята Невада.

Те са част от тестова операция, закодирана под името Teapot (ъ-ъ, "чайник"?), и целяща да изследва ефектите от ядрените експлозии за нуждите на Гражданска защита. Един от нейните проекти е заведен под номер 32.2а и търси отговор на жизненоважния въпрос: "Какво ще пият оцелелите в един постапокалиптичен свят при положение, че водоизточниците бъдат замърсени или увредени по друг пошъл начин?". Отговорите на този въпрос откриваме в доклада, озаглавен "Въздействие на ядрените експлозии върху пакетирани напитки".

inm.com

Той започва по следния начин: "Имайки предвид потенциалните продоволствени проблеми, трябва да отчетем, че нуждата на хората от вода, особено в бедствени ситуации, може да бъде спешна. Неведнъж е обсъждана възможността за подготвяне на бутилирана вода за належащи нужди, но тъй като пакетирани напитки като бира и безалкохолни са разпространени навсякъде в изобилие, е очевидно, че те могат да послужат като важен източник на течности".

Военните винаги са имали много специфичен стил на изразяване, който ме унижава и ме кара да искам да сдъвча журналистическата си карта и да започна да се занимавам с неписмовна професия като обущарството, например.

Още по-брилянтен е подходът им към решаването на проблеми. Ама разбира се, че ще бомбардираме бирата и безалкохолните! За целта се набавят най-различни бутилки и кенове, които се разполагат в различни точки спрямо хипоцентъра (точката на детонация) на ядрената експлозия. Най-близките са едва на малко повече от 300 метра от тази точка, а най-далечните са на около 3 километра. Бум, гъбка и така нататък...

Brew Dog

Следват резултатите, резултатите! Резултат №1 е, че сред опаковките има много сериозен процент оцелели по чисто механични параметри. Наличните счупвания се дължат не толкова на повишеното налягане, а на падания от рафтовете, осколки или срутвания на самите сгради. Иначе, напитките, съхранени в кашони или каси, са почти непокътнати.

Резултат №2 е, че завишени нива на радиация са отчетени само в най-близките до хипоцентъра продукти. Веселото е, че дори и най-радиоактивните от тях се вписват в "допустимите граници за спешна употреба", което ще рече, че са безвредни... в краткосрочен план.

Резултат №3 касае чисто органолептичните промени в съдържанието, което за неовладелите научния език ще рече изменения във вкуса и мириса. Интересно, сякаш това е аспектът, на който е обърнато най-голямо внимание. Направена е незабавна дегустация на място, която показва, че както бирата, така и безалкохолните са запазили търговското си качество, въпреки че някои от най-близко разположените до точката на детонация продукти се отличили с леко променен вкус. Разбирате ли, намерил се е някой герой, който да вкуси току-що замерени с атомна бомба питиета? Не е ли науката велико нещо?!

Но това не е всичко – представителни мостри от всички видове бомбардирани питиета, както и някои небомбардирани (за сравнение) са изпратени в пет сертифицирани лаборатории за по-нататъшна дегустация. Мненията варират от "търговско качество", през "престояло" до "доста гадно". Всички били единодушни обаче, че бирата и безалкохолните несъмнено могат да бъдат източник на питейна вода.

Единствената забележка е, че за употреба, различна от спешната, би се наложило допълнително тестване преди напитките да бъдат върнати в търговските обекти. Обичам, когато дори в разгара на апокалипсиса, американският войник мисли за комерсиалното бъдеще на родината. Все пак, какво би попречило на търговията след края на света такъв, какъвто го познаваме?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април