На нервна почва: Стойката

Стряскащ, стресиращ стрес :)
На нервна почва: Стойката

Представете си един стресиран човек. Готови ли сте? Добре, сега сложете до него един стреснат човек. Огледайте ги добре и се опитайте да откриете десетте разлики. Точно така, тези двама несретници изглеждат напълно идентично. За това е виновна нервната система, за която разбрахме, че има свойството да се държи доста консервативно, когато става дума за оцеляване.

Една от първосигналните реакции, с които идваме окомплектовани на този свят, е рефлексът стряскане (сепване). Неговото предназначение е да постави тялото ни в такава поза, в която ще сме максимално защитени от непосредствени физически заплахи, а именно:

  • Стисната челюст и присвити очи
  • Издадена напред и наведена надолу глава
  • Повдигнати и издадени напред рамене
  • Извит гръб
  • Стегнат корем
  • Събрани в коленете и леко присвити крака

Целта на цялата тази деформация е да предпази от нараняване жизненоважните части от тялото като глава, лице, гърло, вътрешни органи и външни полови органи.

inm.comЗа съжаление, нервната ни система е неспособна да оцени величината на заплахата и на всичкото отгоре не прави разлика между физически и психически стрес. Поради тази причина имаме склонност да изглеждаме по описания начин, независимо дали насреща ни е изскочил автомобил, висим в задръстване от няколко часа, изпитваме болка, имали сме тежък работен ден или сме изнервени от поредната разправия вкъщи.

Замислете се колко често изпадаме в подобни състояния и ще получите част от отговора на въпроса защо всеки ден виждате около себе си (и понякога в огледалото?) толкова много свити и прегърбени хора. Ето ви един голям парадокс – благодарение на примитивния рефлекс, предназначен да предпазва живота ни, много от нас ходят целодневно "бронирани" и рано или късно тази поза се превръща в навик. Това се отразява на способността ни да се движим добре, да седим комфортно и безболезнено и дори да заговорим непознат, без да се притесняваме за външния си вид.

Естествено, това не е единствената причина, поради която могат да възникнат подобни изменения в стойката, но е добра отправна точка за размисъл. Като за начало, не вярвайте в стреса :) А следващия път, когато станете жертва на неизбежна стресова ситуация, обърнете внимание на реакциите си и се опитайте да ги контролирате. Може да установите, че заемането на противоположната поза (вдигната високо глава, прибрана брадичка, изпъчени гърди) дори е в състояние да противодейства на негативните емоции. Във физическо отношение избягвайте да изпълнявате движения и пози, които ви причиняват дискомфорт и  адресирайте причините, които са довели до това.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май