Масаж "Сайонджи"

За болки в гърба
Масаж "Сайонджи"

Болките в гърба са едно от най-често срещаните оплаквания на модерния човек. Статистиката сочи, че всеки втори наш съвременник страда от  болки в гърба. Напрегнатият и прекалено динамичен ритъм на живот активно допринасят за тези неприятни оплаквания, независимо от това дали те се провокират от претоварване, от обездвижване, еднообразни движения на труд, неергономични столове, неудобни възглавници или матраци.

Повече за това често срещано оплакване и за това как можем да се справим с него ни разказа Димитър Ников - управител и рефлексотерапевт във Възстановителен СПА център и Център за масажи "БИО ЕНЕРГО СПЕКТЪР”.

 

·      От какво могат да бъдат провокирани болките в гърба?

Една от основните причини е именно стресът. Установено е вече, че стресът и напрежението действат първо на мускулите на гърба, врата и раменете, които като рефлекс на самозащита се сковават и предизвикват неприятни спазми, остри болки и ограничаване диапазона на движенията. Например плекситът, болките във врата, раменете, мигрените и главоболието могат да бъдат причинени от проблеми в гръбначния стълб. Плекситът, от който страдат най-голямата част от нашите съвременници, представлява възпаление на брахиалния сплит. Може да се дължи на различни причини: най-често е цервикална генеза от дразнене на коренчетата, неизлекувани инфекции, интоксикации, прекарана простуда или вирусно заболяване и др. Характеризира се с със силна болка в лопатковата област, раменете и гърба, като същата може да се излъчва и по ръцете. Възможни са и някои вегетативни явления - ръката да е оточна или влажна. Много често главоболието и мигренозните болки се дължат на проблеми в шията и гръбнака, породени от шипове, прекарани стари травми, недоизлекувани инфекции и др. Понякога шиповете могат да прорастнат и да предизвикат остри болки и сериозно ограничаване на движенията. В областта на гръбнака могат да засегнат различни дялове - шиен, гръден или поясен отдел. Освен болката, която се усеща в съответното място, тя може да се разпространи към ръцете, гръдния кош или към седалището, бедрата, краката, дори и към стъпалата.

1722686 

·      Какво представлява терапията на проф. Сайонджи?

Изучавайки бойните изкуства в китайската шаолинска школа, проф. Сайонджи забелязва, че много от техниките, които се използват там, могат да бъдат използвани за профилактика и лечение на опорно-двигателния апарат и по този начин изгражда своя уникална методика – т.нар. Иумейхо терапия,  която представлява съчетание от дълбок меридианен масаж, наместващи техники и диагностично - профилактична изправителна гимнастика. Това е една изключително "стройна" система, при която при нормалния здрав човек анатомичният лумбален участък, наречен талия, е главната ос (стожерът, който поддържа необходимото равновесие на тялото спрямо земната гравитация). Той трябва да е в абсолютна симетрия с линията на раменете и земната повърхност и перпендикулярен на гръбнака. В основата на терапията стои именно грижата за нормализиране симетрията на тазобедрените стави, таза и гръбнака, както и равномерното разпределение на телесното тегло върху двата крака. Какво ще рече това: всяко едно разместване предизвиква натоварване на едни стави, ставни връзки и мускули и отслабване на други. Такова хълбочно-тазово разместване може да се появи след прекарана травма от падане, злополука, професионално или физическо претоварване, статична позиция на труд и почивка, неергономични мебели, легла, матраци и т.н. , което от своя страна причинява болка, спазъм и напрежение в определени мускули, стави, сухожилия и връзки. Така се стига постепенно с времето, ако не се вземат мерки до изкривяване на стойката и походката, което нарушава нормалното кръвообръщение и лимфотока в целия организъм.

1722685Facebook / ЦЕНТЪР ЗА МАСАЖИ БИО ЕНЕРГО СПЕКТЪР

·      Какви оплаквания трябва да имаме, за да приложим Иумейхо терапията?

 

Терапията има много добър ефект при мускулни и ставни болки, схващания, дископатии, дискови хернии, коксартроза, главоболие и мигрена, гръбначни изкривявания, артрози, ошипяване, лумбалгии, ишиас, безсъние, вегетативна дистония, наднормено тегло, възстановяване след спортни травми и др. 

 

·      Какви други ползотворни  ефекти можем да имаме от масаж Сайонджи освен, разбира се, премахването на болката?

 

Терапията включва над 100 вида манипулации и масажни похвати и тракции, които обхващат абсолютно цялото тяло – всички стави, ставни връзки, мускули и сухожилия от главата до пръстите на краката. На тази основа терапията възстановява нормалната двигателна и мускулна активност; спира дегенеративният процес в ставите и мускулите; премахва болките и възпалителните процеси (от неинфекциозен характер); подмладява клетките в организма; стопява излишните килограми; премахва физическата и психическа преумора; засилва кръвообръщението и лимфотока; повишава имунната система на организма, като го прави устойчив на външни психически и физически натоварвания. Нещо повече – тази терапия притежава изключителен профилактичен ефект. Ако веднъж седмично се подложим на този масаж, ще се чувстваме изключително бодри, свежи, тонизирани и заредени с нови сили и жизнена енергия.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април