Мазнините говорят – Част 2

Трицепси, гърди, бедра и "прекомерната женственост“
Мазнините говорят – Част 2

Измерихте ли подкожните си мазнини? Кои са двете ви най-дебели гънки? Това са най-проблемните ви зони и те трябва да бъдат първият обект на "тормоз" от ваша страна. Информацията в тази и следващите статии ще ви даде представа как да управлявате хормоните си, за да намалите мазнините в съответните области:

Трицепс (и контролно бицепс)

Измерването на бицепса се прави, за да се съпостави с гънката на трицепса. Мъжете трябва да се стремят към съотношение 1:1 или в най-лошия случай 1:2 в полза на трицепса. При жените съотношението следва да е 1:2, максимум 1:3. Прекомерното натрупване на мазнини в зоната на трицепсите е признак за високи нива на прогестерон и други метаболити на естрогена. С оглед на това, дамите трябва да са особено внимателни по отношение на хормоналните препарати, които употребяват. Много противозачатъчни хапчета са в състояние на предизвикат затлъстяване в областта на трицепса (както и гърдите и предните бедра). Бихте могли да опитате други хапчета, които толерирате по-добре или просто да се спрете на друг метод за предпазване от бременност.

Универсален подход за намаляване на естрогенните метаболити при мъже и жени е елиминирането на т.нар. "ксеноестрогени" (естрогени от околната среда, които могат да попаднат в организма):

  • Фталати – намират се в пластмасата, отделят се при нагряване и са мастноразтворими. Ето защо не е добра идея да съхранявате храна в пластмасови кутии и още по-малко пък да я претопляте в тях.
  • Полихлорирани бифенили (PCBs) – намират се в лепилата, в някои вакси и огнезащитни материи.

  • Парабени – съдържат се в повечето парфюми, тоалетни води, афтършейвове, аерозолни дезодоранти и освежители за въздух. Добра идея е да си намерите козметика, в която тези химикали не фигурират.
  • Пестициди/Инсектициди – измивайте добре плодовете и зеленчуците. Ако имате куче, почиствайте лапите му след разходка. 

Не на последно място – ако сте пушач, имайте предвид, че порокът ви също е в състояние да предизвика завишени нива на естрогенни метаболити.

Гърди и предно бедро

Всичко, което беше споменато за трицепса важи и тук. Има интересни наблюдения, които показват, че продължителното кардио (45 – 60 минути) спомага за намаляване гънката на бедрото. Подобен метод обаче не е препоръчителен, ако имате повече мазнини в областта на корема.

В следващите материали от настоящата серия бъдете готови да научите повече за инсулина, кортизола и тестостерона и как те влияят върху начина, по който изглеждаме. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май