Мазнините говорят – Част 1

Какво казват подкожните мазнини за хормоналния ви статус?
Мазнините говорят – Част 1

Винаги сме твърдили, че няма такова нещо като локално изгаряне на мазнини. Това е така и не е така. Така е, защото мазнините в дадена зона не могат да бъдат премахнати с изолиращи упражнения. Не е така, защото схемата, по която всеки един от нас пълнее и отслабва е хормонално предопределена. С други думи, до известна степен можем да изберем от къде да отслабнем, стига да знаем как да манипулираме съответните хормони за целта. Това е идея, популяризирана от световноизвестния канадски треньор Чарлз Поликин, възприета и доразвивана от много други фитнес професионалисти.

В основата на тази концепция стои правилото, че в тялото действат редица хормони, всеки един от които има оптимални равнища. Когато нивата на някои хормони бъдат завишени или занижени, това може да намери израз в натрупването на мазнини на определени места. Главните заподозрени хормони са:

  • Инсулин
  • Тестостерон
  • Хормон на растежа
  • Естроген/Прогестерон
  • Кортизол

Подобно отклонение от нормата може да се дължи на начина на живот, храненето, физическата активност, наследственост и др. Важно е да можем да разпознаваме сигналите, които тялото ни дава, за да знаем какво се случва в него и да приемаме корективни действия.

Измерване

Кантарът и окото не винаги дават точна преценка за това колко сме "дебели". За да имате количествен ориентир, трябва да измерите подкожните си мазнини при квалифициран треньор. С уред, наречен калипер, той трябва да оцени дебелината на седем кожни гънки на различни места по тялото ви:

  1. Трицепс (и контролно бицепс)
  2. Гърди
  3. Предно бедро
  4. Паласки
  5. Под лопатката
  6. Корем
  7. Под мишницата

Много е важно всеки път тези измервания да бъдат правени от един и същи човек, за да сте сигурни, че бъдете "ощипани" по същия начин и на същото място. Дори и минимално разминаване в натиска и локацията могат да доведат до съществена разлика в отчитането.

Очаквайте следващите части, в които ще научите защо пълнеете повече на дадени места и как да го предотвратите или коригирате.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април