Лъжица зехтин на ден пази от деменция и рак

Лъжица зехтин на ден пази от деменция и рак

Все повече доказателства сочат, че добавянето на само една лъжица зехтин към храната ви всеки ден можеда има мощни ползи за здравето. А ново проучване показва, че тази рецепта пази от деменция.

Здравословният "средиземноморски"режим на хранене като цяло включва зехтин, а изследователи твърдят, че самата съставка се отличава с много полезни качества. "Обикновено хората, които използват зехтин заготвене или като дресинг, имат по- добро общо качество на хранене, но интересното е, че открихме връзката независимо от този фактор", казвадиетологътот Харвардскияуниверситет Анн-Жули Тесие.

Тесие и колегите ѝ комбинират резултатите от проучвания на медицински сестри и здравни специалисти, проведени през 70-те и 80-те години на миналия век. Всичките не са страдали от сърдечнизаболявания и рак, когато през 1990 г. в изследванията за първи път са въведени въпроси за консумацията назехтин.

Изследователите са установили, чепри възрастните, които редовноконсумират повече от 7 грама зехтиндневно (около половин супена лъжица), вероятността да починат от заболявания, свързани с деменция, е с 28% по-малка в сравнение с тези, които никога или рядко консумиратзехтин.

"Зехтинът може да оказва противовъзпалително и невропротективно действие поради високото си съдържание на мононенаситени мастни киселини и други съединения с антиоксидантнисвойства, като витамин Е и полифеноли", обясняват Тесие и екипът ѝ.

Проучванията върху животни показват, че определени видове мазнини, като например мононенаситените мастни киселини, съдържащи се в зехтина, могат да имат защитни свойства за здравето, а полифенолите могат да помогнат за предотвратяване на амилоиднитеплаки, свързани с болестта наАлцхаймер.

"Има доказателства, които показват, че комбинацията от всички тези различни съединения, а не един-единствен елемент, е отговорна за положителните ефекти", казва неврологът Роби Берман.

Предишни изследвания сочат, че при хората, които редовно консумират зехтин, рискът от смърт от невродегенеративно заболяване е с около 30% по-нисък.

Тъй като броят на страдащите от деменция непрекъснато нараства в световен мащаб и няма лек, превантивните мерки чрез диета, физически и умствени упражнения са най-добрият шанс да намалим тези заболявания, които понастоящем засягат повече от 55 милиона души в света.

Зехтинът вероятно е ключовкомпонент, който стои в основата напостоянните положителни резултатиза здравето при средиземноморскиярежим на хранене, пише Ретро.

ключови думи:
зехтин

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни