Лечебните свойства на ленените тъкани

Лечебните свойства на ленените тъкани

В нашия век на високи технологии, синтетика и ГМО, всичко естествено и екологично, създадено от самата природа, е особено ценено. Един от тези продукти е ленената тъкан, която служи на човечеството повече от 5 хиляди години.

Ленено облекло се носело във всички части на света – в Месопотамия, Асирия, Древна Гърция и Индия и само висшите слоеве на обществото можели да си го позволят. Древните египтяни също достигат високо ниво в производството на ленени тъкани, правейки лен с невероятно качество и външен вид. Няколко хиляди години пр. н. е. влакнестият лен се отглеждал в Древен Египет - дрехите на фараоните и цариците са били ленени. В Русия ленът е известен още от Х век сл. н. е. Оттогава се счита за пречистващ материал. Новородените били увивани в него, за да ги предпазят от "зли очи".

Ленената тъкан има редица неоспорими предимства, дори в сравнение с други естествени материи - памук или вълна. Ленените тъкани се характеризират с висока хигроскопичност, тоест способността да абсорбират и отделят влага, докато на външен вид остават почти сухи. Ленените костюми и рокли не "прилепват" към тялото в горещо време. Ленът е естествен антисептик, а ленената тъкан има и ползи за здравето. Хипоалергичен е, предотвратява развитието на бактерии и появата на неприятни миризми. Ленената тъкан не натрупва статично електричество и не се "зарежда". Ленените дрехи винаги присъстват в колекциите на модните дизайнери. 

Домакините знаят, че ленените кърпи абсорбират добре водата и не оставят мъх при избърсване на съдове или стъклени повърхности. 

Славянската култура винаги е имала специално, благоговейно отношение към лена. Много народни ритуали и поличби са били свързани с лена: от лен са правени сватбени кърпи, първите дрехи за бебета са били ленени ризи, на младоженците постелките са били от лен, ленен конец се е използвал в гадания и заклинания, раните на войниците са били лекувани с налагане на ленена превръзка... Неомъжените момичета винаги носели дрехи от неизбелен лен, символизиращ чистота и целомъдрие. Белият ленен чаршаф на брачното легло е гаранция за вярност в брака и хармонични отношения.

За хора, страдащи от каквито и да е кожни заболявания, най-добрият избор ще бъде ленено облекло или спално бельо. Носенето на ленени дрехи може значително да подобри състоянието ви, което се потвърждава от научни изследвания. Факт е, че растението лен съдържа естествени феноли, които остават в тъканта и имат благоприятен ефект върху кожата. Ленът е отличен антисептик. Раната, превързана с ленена тъкан, заздравява по-бързо.

За лечение на невралгични заболявания се препоръчва да се откъснат няколко зелени листа от цвят на стайно мушкато, да се поставят върху ленена кърпа (най-важното в това лечение е лененото влакно), да се превърже болното място и да се увие с топъл шал отгоре. Можете да замените листата 2-3 пъти с пресни. След 2 часа болката ще отшуми.

Лененото облекло се препоръчва за хора, страдащи от алергии, кожни заболявания, ринит и бронхиална астма. Ленът нормализира сърдечно-съдовата дейност и дишането. Ленените тъкани имат изразени животворни свойства, затова се препоръчва бременните и кърмещите жени да носят дрехи от тях.

Днес продуктите от естествен лен са много скъпи. Дрехите от фин лен облекчават кожните прояви на неврози, успокояват нервите, спалното бельо от лен спомага за дълбок и спокоен сън. През лятото ленените изделия поддържат тялото прохладно, а през зимата топлят. Ако носите ленени дрехи през зимата, можете да отслабнете, а ако носите ленени дрехи през лятото, можете да напълнеете.

Човек, който носи ленени дрехи и спи на ленено бельо, става по-здрав, тъй като настъпва цялостно почистване на кожата и съответно на цялото тяло. Освен всичко друго, ленените дрехи имат благоприятен ефект върху имунната система, образувайки щит срещу болести.

Автор: Астролог - Ивелина Пенчева
Източник: Woman.bg
ключови думи:
ленени дрехи

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май