Конецът! (за зъби)

Що за звяр е това и как да се борим с него?
Конецът! (за зъби)

Едно от нещата, които автоматично правим, след като отворим клепки сутрин, е да посегнем към съответните пособия за почистване на зъби. Но освен четка и паста, съществува и друга, алтернативна принадлежност за това. Конецът!

Онази плашеща връвчица, която понякога се впива във венците и ви кара да наподобявате герои от "Челюсти". Е, поне при нас така се случва понякога :)

Въпреки всичко, ежедневното използване на конец за зъби е нещо съвсем нормално за хората с добра здравна култура по света. В България обаче тази техника (флос-техника) отскоро е популярна и даже все още се възприема като прекалена маниакалност или нещо, без което определено можем да минем.

Този тип почистване обаче всекидневна необходимост, тъй като четката не винаги успява да достигне до всички труднодостъпни места в устната кухина.

За целта, има различни видове конци (навосъчени, ненавосъчени, ароматизирани, на ролка, за брекети и мостове). Могат да се открият както в аптеките, така и в големи супермаркети.

Навосъчените конци са подходящи за inm.comначинаещи "маниаци", защото се плъзгат по-лесно. С тях ще овладеете флос-техниката, без венците да страдат излишно.

Ароматизираните конци оставят свеж дъх в устата и са особено подходящи за случаите, в които нямате четка за зъби под ръка.

Стъпка по стъпка

За да да почистите зъбите си с конец, са нужни няколко минути. Е, в началото може да отнема повече време, поне докато се научите как да се справяте в "трудни" ситуации. Възможно е венците леко да прокървят при първите ви опити, но според специалистите това не е повод за притеснение. Ако кървенето продължи, сменете вида на конеца (с по-тънък и плосък). А ако и това не помогне – консултацията със стоматолог е задължителна.

  • Първо измийте зъбите с четка и паста. Важно е да запомните, че използването на конец не замества традиционния начин, а само го допълва. Ако към целия този ритуал пък включите и жабурене с вода за уста, ще се наложи да посещавате стоматолога си от есен на есен, профилактично.
  • От кутийката издърпайте и откъснете парче конец с дължина около 40 см. Завържете двата му края на възел и опънете оформилата се примка с показалците.
  • Внимателно плъзнете конеца между зъбите, докато усетите преодоляването на контакта с тях и достигнете линията на венеца. Разстоянието на пръстите трябва да е 5-6 см.
  • Плъзгайте конеца от венеца към върха на зъба, нагоре и надолу. Повторете движението 2-3 пъти.
  • Почистете под и над венеца, тъй като там се събира най-много плака, съответно бактерии, които развалят зъбите и дъха. Винаги с чиста част от конеца преминавайте към следващата двойка зъби, докато не почистите добре всички. Основната функция на малката връвчица е да премахне невидимия филм от бактерии, който непрекъснато се образува в подвенечното джобче и се нарича плака.

В заключение, обръщайте ежедневно внимание на зъбките си, почиствайки ги старателно. Методът избирате сами – с или без конец.

Едно е сигурно обаче, странното пособие май все пак не е тооооолкова страшно, а?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май