Когато ставите запеят...

Защо го правят и имам ли основания за притеснение?
Когато ставите запеят...

Сигурно сте установили, че ставите в човешкото тяло са способни да генерират много широка гама от особени звуци – като се започне от пукане и се мине през щракане, та се стигне чак до стържене. Причините за това могат да бъдат най-различни, но трите най-често срещани са:

Освобождаване на газове. Свободно подвижните стави в тялото разполагат с естествен лубрикант под формата на синовиална течност. В нея са разтворени газове като кислород, азот и въглероден диоксид. Разтягането на тези стави (както при добре познатото "изпукване" на пръстите на ръцете) увеличава обема им, което от своя страна води до намаляване на налягането в тях. Това позволява на газовете да се освободят и да формират балончета под въздействието на процес, познат като кавитация. И ако сме достатъчно настоятелни в разтягането, идва момент, когато налягането в ставата спада дотам, че балончетата се пукат по особено шумен начин.

Обратното разтваряне на газовете в синовиалната течност обикновено отнема около 25-30 минути – период, през който повторно "изпукване" е невъзможно. След изминаването му отново ще сте в състояние да вбесите околните.

Движение на сухожилия и ставни връзки. При движението на една става се получава разместване на нейните връзки и сухожилията около нея. Това разместване и обратното "наместване" на въпросните структури могат да бъдат съпроводени със звук, наподобяващ щракане. Често щракат и сухожилия, които са стегнати, скъсени, удебелени или сраснати с други тъкани.

Износени стави. Системната двигателна злоупотреба, комбинирана с недобри хранителни навици, може да доведе до износване на ставния хрущял и деформиране на краищата на самите кости. Това води до неестествено триене в ставата и нерядко е причина за характерно стържене и болка.

inm.comВероятно няма нужда да ви напомняме, че ако странните звуци в ставите ви са съпроводени с дискомфорт, би било най-разумно да потърсите помощта на специалист. Колкото до това вредно ли е "изпукването" на кокалчетата и други "панти" в тялото ви, науката няма категоричен отговор по въпроса. Засега няма установена връзка между него и артритните заболявания. Някои данни свидетелстват, че при хроничните последователи на тази практика съществува вероятност от увреждане на меките тъкани в ставата, подуване и отслабване силата на хвата. От друга страна, "изпукването" на гръбнака, лактите, коленете и други подвижни стави, което се практикува от чакръкчиите, често води до облекчение и подобрена мобилност в тях.

Нашето предположение е, че ако пукането не ви е навик, на който сте посветили значителна част от денонощието, не би трябвало да имате основания за притеснение.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април