На чесъна се приписват куп лечебни свойства. Но наистина ли е толкова полезен и какво може да ни причини консумацията му?
В края на миналия век американският професор Робърт Бек установява, че чесънът съдържа сулфанил-хидроксилен йон, който може да бъде описан като токсичен за мозъка на бозайниците, пише iwoman.bg
Поради тази причина и учените не препоръчват консумацията на този зеленчук от възрастни хора и го определят като най-прекия път към сенилната деменция.
Факт е, че чесънът наистина помага в борбата с вирусите. Но това не означава, че от сутрин до вечер трябва да го консумираме, за да сме здрави.
При хората, които хапват дори една скилидка дневно, резултатът не закъснява – стомашна язва. И всичко това е "благодарение" на чесъна. По същия начин, по който убива вирусите, той атакува и лигавицата на стомаха.
Затова се препоръчва при стомашен дискомфорт след консумация на чесън незабавно да се консултирате с лекар. Без причина стомахът едва ли ще реагира по този начин.
Това свойство на чесъна е сравнително ново за учените.
Факт е, че той всъщност разрежда кръвта и по този начин предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Но наличието на заболявания като стомашна язва или язва на дванадесетопръстника може да направи употребата му фатална.
Възможно е чесънът да провокира вътрешно кървене, което понякога е с необратими последици за хората с язва. Той може да окаже неблагоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система, разреждайки кръвта прекалено много, а това води до оплаквания като главоболие, световъртеж, гадене, аритмия, тахикария.
Не по-малко вредна е и консумацията на чесън с растително масло.
Много хора прибягват до нея с убеждението, че това е по-щадяща комбинация за стомаха. Ако сместа се съхранява в хладилник, идеята не е толкова лоша. Но в случай, че оставите скилидките на стайна температура, има риск да навредите сериозно на здравето си.
Антибиотичните компоненти в чесъна, известни като фитонцидите, са сяросъдържащи органични съединения. При стайна температура те се превръщат в среда за размножаване на анаеробни бактерии, които причиняват заболявания като ботулизъм. Това състояние се свързва с хранителна интоксикация, която може да увреди нервната система, а в някои случаи дори и да завърши фатално.
Добави коментар