Млякото и млечните продукти не са най-добрият източник на лесно усвоим калций и няма как да ви предпазят от остеопорозата!
Млякото е с високо съдържание на калций – 300 мг в една водна чаша, но той вероятно няма да може да се усвои напълно от организма ви при високи нива на белтъци, натрий, кофеин, рафинирана захар, алкохол, никотин, антибиотици, стероиди, синтетичен витамин А.
Най-добрите източници на калций са всички натурални продукти, с изключение на спанака заради оксаловата киселина, която пречи за пълноценното усвояване на калция от организма.
Ядки и семена Ca mg/100 грама: сусам – 975, чия – 631, бадем – 264, ленено семе – 255, лешници - 114, шамфъстък – 107, макадамия – 85, слънчоглед – 78, орехи – 61, кашу - 37.
Бобови Ca mg/100 грама: соя – 102, червен боб – 66, нахут – 49, леща – 19, грах – 14.
Зърнени Ca mg/100 грама: амарант – 46, пшеничени кълнове – 39.
Зеленчуци Ca mg/1 чаша: къдраво зеле – 90, бамя – 81, сладък картоф батати – 76, моркови – 42, целина – 40, червено зеле – 40.
Плодове Ca mg/1 чаша: портокал – 72, киви – 60, лимон – 55, грейпфрут – 50, къпини – 41.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар