Какви са ползите от сушените сливи за здравето?

Какви са ползите от сушените сливи за здравето?

Сушените сливи са ценен източник на фибри, което ги прави отличен съюзник за справяне с констипацията - запек, особено в напреднала възраст. Порция от 25 грама на ден - приблизително 3 броя сливи, осигурява 5% от препоръчителния дневен прием на фибри за мъжете между 19 и 50 години и 7% от препоръчителния прием за жените от същата възрастова група. Освен това, те са ценен източник на антиоксиданти, които осигуряват превенция на оксидативния стрес в чревния тракт. Така се намалява риска от развитие на малигнени заболявания на дебелото черво. Богатото съдържание на калций в сушените сливи ги прави ценна съставка от диетата за превенция на остеопорозата. Те осигуряват важни ползи за здравето на костите по време на менопауза. Няколко проучвания са показали, че консумацията на сушени сливи предотвратява намаляването на костната маса.

Порция от 100 грама на ден, в рамките на 3 месеца, би допринесла за увеличаване на някои кръвни маркери, които са показател за добро състояние на костната маса. Проучвания, проведени при лабораторни модели, са показали, че редовната консумация на сушени сливи намалява риска от атеросклероза. Предполага се, че те имат ценни ползи за превенция на сърдечносъдови заболявания и инсулт. Високото съдържание на фибри осигурява намаляване на "лошия” LDL холестерол в кръвта, което също допринася за намаляване на сърдечносъдовия риск, пише puls.bg.

Сушените сливи са ценен източник на калий, което ги прави важна част от хранителния режим за пациенти, които имат недостиг на този елемент. В организма калия изпълнява важна роля за подържане на pH на кръвта и стимулира производството на стомашни киселини, с което улеснява храносмилането. Освен това, той е важен елемент за съкращението на скелетната мускулатура и сърцето, но също така участва и в предаването на нервните импулси.

Сушените сливи са важна част от хранителния режим. Те имат ниско съдържание на калории, което ги прави отличен избор в диетата за намаляване на телесното тегло. Също така, те осигуряват понижаване на апетита и действат засищащо. По този начин се избягва прекомерната консумация на калории и междинният прием на храна между отделните хранения. Включването на сушени сливи в диетата позволява да се понижи апетита за сладки и мазни храни през деня. Те стимулират метаболизма и помагат за справяне с умората. Високото съдържание на магнезия допринася за ефективното мускулно съкращение и производството на енергия в клетката.

ключови думи:
сушени сливи

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май