Как стресът влияе на сънят ви

Вижте как да преборите тези проблеми
Как стресът влияе на сънят ви

Стресът е един от основните причинители на проблеми със съня. Това може да доведе до различни други здравословни проблеми, като отпадналост и липса на енергия през деня, напълняване, защото метаболизмът е забавен и дори увеличаване на стреса. Вижте как стресът влияе на съня ви.

Стресът ви пречи да спите достатъчно часове. Ако искате да се наспите и на другия ден да се чувствате добре и във форма е необходимо да спите поне 8  часа. Стресът пречи на това, той ви кара да се пробуждате през нощта, а това от своя страна ще ви попречи да се наспите добре. 43% от хората споменават, че се будят нощем, защото са стресирани от работата или от друг проблем.

Пречи на качеството на съня. За да се наспите добре, не е важна само продължителността, но и качеството на съня. Когато сте стресирани, вашият сън не е качествен и по този начин не се чувствате във форма на следващия ден.

Увеличава се шансът за поява на безсъние. Когато сте стресирани, безсънието може да се появи. Това от своя страна ще доведе до по-големи здравословни проблеми. 19% от хората, които страдат от стрес, хората отбелязват, че са имали цели седмици, в които не могат да се наспиват или изобщо да спят.

Не можете да заспите дълго време. Когато легнете да спите от симпатиковия дял, който е активния, мозъкът ви превключва на парасимпатиковия дял, който е по-спокоен. Но когато сте подложени на стрес, той пречи на това превключване, което от своя страна ще направи мозъкът ви супер активен. Това ще ви поречи да заспите за дълго време.

Затваряне на кръга. Когато сте стресирани, вие не можете да спите. Когато не можете да спите вие се изморявате повече и увеличавате стреса, а от там влошавате още повече съня си. По този начин става порочен кръг, от който трудно се излиза.

Сега вижте как да намалите проблемите със съня, които стресът предизвиква:

- Лавандула. Изследване на Калифорнийския университет показва, че когато душите лавандула, стресът намалява за известно време, това от своя страна ще ви помогне да заспите.

- Йога и медитация. Доказано е, че тези 2 дейности са един от най-добрите борци срещу стреса. Най-добрия начин за това е да отделите 20-30 минути след работа, преди лягане и да се отдадете на йога или медитация. Учените гарантират, че след това ще подобрите съня си.

- Напишете на един лист всички лоши мисли, които ви минават в главата. Учените от университета в Калифорния са достигнали до извода, че този малък трик ще ви помогне да спрете да мислите за проблемите си. А когато не мислите за проблемите си стресът намалява и вие ще успеете да спите по добре.

- Дишайте дълбоко. Малко преди да легнете да спите, спрете всичката техника - телевизор, радио, компютър, дори и мобилния телефон. Седнете на леглото или на някой стол и отделете 10 минути в стоене и дишане дълбоко. Учените от Калифорния са установили, че този трик може да подобри качеството на съня ви.

Вижте още: Как да победим умората?

Вижте още: Веществата, които трябва да приемате всеки ден.

Вижте още: 8-те храни, които да ядете за неустоима кожа.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април