Как да спортуваме безопасно, когато навън е жега?

Как да спортуваме безопасно, когато навън е жега?

Лятото е тук, а с него и желанието на мнозина да се възползват от топлите дни и да бъдат по-активни на открито. Въпреки това, повишените температури могат да представляват сериозен риск за здравето, когато става въпрос за упражнения на открито.

Колко горещо е твърде горещо? И как можем да останем активни, без да застрашаваме здравето си? На тези въпроси отговаря уелнес анализатора на CNN, д-р Лиана Уен, която е лекар по спешна медицина и клиничен доцент в университета "Джордж Вашингтон".

Какви предпазни мерки да предприемем преди упражнения през лятото?

 

Според д-р Уен, лятото предоставя отлична възможност за повече активност на открито, но е важно да сме внимателни с риска от топлинни заболявания. Тя препоръчва да се следи прогнозата за времето и да се избягва най-горещата част на деня. "Ако се очаква голяма гореща вълна, излезте сутрин или вечер. Ако през целия ден и нощ ще бъде много горещо, не тренирайте навън," съветва д-р Уен

Какви са рисковете от прекомерни упражнения на открито в горещините?

Продължителните физически дейности на открито в жегата могат да доведат до топлинно изтощение, което включва симптоми като главоболие, слабост, замаяност и гадене. "Когато се появят тези симптоми, незабавно се преместете на хладно и климатизирано място," предупреждава д-р Уен. В по-тежки случаи, топлинното изтощение може да прерасне в топлинен удар, който изисква незабавна медицинска помощ.

Кои са най-уязвимите групи по време на гореща вълна?

"Много младите и възрастните хора, както и тези с хронични заболявания, са най-уязвими," обяснява д-р Уен. Проблеми със сърцето, белите дробове и бъбреците могат да се обострят от горещината, което налага допълнителни мерки за предпазване.

Какви са рисковете, свързани с определени лекарства?

Някои лекарства могат да увеличат риска от топлинни заболявания. Лекарства за кръвно налягане, като блокери на калциевите канали, бета-блокери и диуретици, могат да повишат вероятността от дехидратация и електролитен дисбаланс при екстремни горещини. "Също така, някои антидепресанти и стимуланти за лечение на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност могат да повлияят на способността на организма да регулира температурата," добавя д-р Уен.

 

 

Дори някои лекарства без рецепта, като антихистамини, могат да намалят способността на тялото да се поти и да регулира температурата.

 

Лятото е прекрасно време за физическа активност, но трябва да бъдем внимателни с рисковете, свързани с високите температури. Следете прогнозата за времето, избягвайте най-горещите часове на деня и бъдете особено внимателни, ако приемате лекарства или имате хронични заболявания. С тези предпазни мерки можете да се наслаждавате на активността на открито, без да застрашавате здравето си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли