Искате вечна младост? Пробвайте сок от цвекло

Едва ли ще сгрешите
Искате вечна младост? Пробвайте сок от цвекло

Манията по младостта и красотата напоследък е все по-силна и завладява не само жените, но и представителите на силния пол.

По този повод вече никак не се учудваме на странните процедури, апарати и козметични еликсири, с които ни обещават перфектна визия за години напред.

Вместо обаче да експериментирате с несигурни и скъпи средства, може би е по-добре да опитате нещо по-достъпно и далеч по-евтино като сокът от червено цвекло.

Прясно изследване, публикувано в Дейли Мейл, твърди, че цветната течност помага на хората да водят по-активен начин на живот с напредване на възрастта.

Експерти от британския университет Ексетър и техни колеги от медицинския колеж Пенинсула в САЩ подложили група доброволци на експеримент, който доказал тезата им.

Участниците в теста трябвало да изпълняват упражнения с ниска интензивност. Преди това обаче те изпили чаша от "вълшебната" напитка. Резултатът: изразходили по-малко енергия от очакваното, а усилията, които се изисквали за обикновено ходене, били намалени с 12%.

Изводът е, че ако приемат редовно сок от цвекло, възрастните хора ще могат нормално да изпълняват ежедневните си задачи – нещо, което с течение на годините става все по-трудно.

Сокът от зеленчука всъщност разширява кръвоносните съдове и намалява количеството кислород, необходимо на мускулите по време на физическа активност. По този начин се ограничава риска от сърдечно-съдови проблеми в напреднала възраст.

Специалистите уточняват, че в проучването са използвали два вида сок: със съдържание на нитрати и филтриран. При приема на първия резултатите били налице всеки път, докато пречистената напитка нямала същото действие.

Според учените именно нитратите, които са соли на азотната киселина и се използват широко в селското стопанство, са вълшебната съставка в ярката течност.

Прието е, че безвредната доза нитрати е до 5 милиграма на килограм тегло дневно. Надвишаването й, особено ако е редовно, може да бъде опасно за здравето.

Медиците обаче поясняват, че умереният прием на нитрати може да бъде доста полезен. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април