Инфекцията Флурона - грип + ковид, наднича зад ъгъла

Инфекцията Флурона - грип + ковид, наднича зад ъгъла

Флурона е най-актуалният вирусен вариант, който разболява все повече хора по света. За него все още не се знае много - представлява комбинация между щамове на коронавирус и на сезонен грип. Чехия съобщи, че флурона е бил засечен в страната още през пролетта на 2020 година - преди почти две години.

Междувременно в Хърватия във вторник бе потвърден първият случай на флурона при пациент, заразен едновременно с COVID-19 и грип, съобщи началникът на Службата за клинична микробиология Ясмина Вранеш. А днес подобна информация дойде и от босненската Република Сръбска. Пациентът е роден през 2000 г., той е от Баня Лука, в момента състоянието му е стабилно. Според Института за обществено здраве в Загреб става въпрос за комбинация на коронавирус и грипен вирус тип А, свински грип Х3Н2.

Израел съобщи за болен с актуалния вариант още миналата седмица, като официално това стана първия официално известен случай в света. Щамът бе наречен флурона - съчетание, образувано от английските думи flu (грип) и coronavirus (коронавирус), отбелязва ТАСС. Флурона е открит при 31-годишна бременна израелка, която се е заразила едновременно с коронавирус и грип.

Според чешките власти през 2020 медиците им не обърнали внимание, защото заразените пациенти преминали през флуорона сравнително леко. Към момента той все още е слабо проучен щам. COVID-19 и грипът сами по себе си могат да бъдат смъртоносно опасни. Затова щамът флурона трябва да бъде изследван много сериозно и да се вземат ефикасни мерки срещу неговото разпространение.

Според медици флурона може да се лекува и в къщи, ако симптомите са леки. Може обаче да възникнат и по-тежки форми, включващи бронхопневмония, миокардит и възпаление на сърдечния мускул.

"Флурона" звучи страшно, но много рядко се случва някой да е заразен едновременно с грип и коронавирус, като това най-често са хора с увреден имунитет", каза проф. Тодор Кантарджиев в  сутрешния блок на БТВ.

Той добави, че вероятността да се случи е много малка. "Ако изкарате коронавирус, два месеца имате слаб имунитет и можете да изкарате грип. Ако пък изкарате грип, може да хванете коронавирус по-лесно", каза Кантарджиев.

Той препоръча да се постави бустерна доза ваксина за коронавирус, а уязвимите на грип групи да си поставят противогрипна ваксина.

"Инкубационният период на "Омикрон" е по-кратък – около 3-4 дни. В момента се разболяват хората, които са празнували неправилно Нова година", каза проф. Кантарджиев 

По думите му това обяснява бързото разпространение и покачването на заболеваемостта у нас през последните дни.

Кантарджиев уточни, че по последни международни данни "Омикрон" протича по-леко и по-малко засяга белия дроб. Единственото специфично е, че работодателите трябва да се съобразят с това, че скоро ще липсва много от персонала им едновременно.

"Новият вариант предполага стъпки за намаляване на карантината. Тези, които са ваксинирани могат по-кратък период да са в изолация, защото ваксинираният, дори и да се разболее, той много кратък период отделя вируса и е опасен за другите", каза Кантарджиев.

По думите му е възможно в следващите дни да се обсъди от специалистите в здравното министерство този въпрос. "Мисля, че тези дни може би очакваме една нова заповед на министъра за карантината", каза Кантарджиев.

ключови думи:
Флурона

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април