Има ли връзка между спорта, килограмите и рака на гърдата

Учени изследват заболяването, начина на живот и физиологичните дадености
Има ли връзка между спорта, килограмите и рака на гърдата

Мащабно проучване на американски изследователи това лято ще разгледа връзката между здравословното хранене, редовните упражнения и повторното развитие на рак на гърдата. То ще се опита да установи дали трябва да бъде предписвана диета и спорт при жени, които са били диагностицирани с болестта.
Дамите, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване, имат по-голям риск от поява на този вид рак. Според проучвания обаче влизането във форма и отслабването с няколко килограма след поставянето на диагнозата може да ограничи повторно връщане на заболяването и дори да намали риска от смърт.
Според някои по-малки скорошни проучвания на Университета в Йейл съществува връзка между спорта след поставянето на диагнозата и нивата на смъртност при рака.
Проф. Мелинда Ървин, директор на Раковия център към здравното училище на университета, посочва, че дори и жената да не е била физически активна преди диагностицирането, то спортът отново показва положителни резултати.
Тези проучвания, които бяха представени по време на годишна среща на Американската организация за клинична онкология, изследват жени, подложени на специална диета и фитнес режим. Те обаче не избират жените с рак на случаен принцип и е възможно някои от положителните резултати да се дължат на по-добрия прием на медикаменти срещу болестта, се посочва още в тестовете.
Според Ървин проучванията "показаха, че свалянето на килограми и упражненията имат значителен ефект върху биомаркерите на рака”. По нейните думи промяната на активността или свалянето на килограми може да подобри прогнозите на болната жена.
Едно от тези малки проучвания включва 144 жени с рак на яйчниците. Те е трябвало да правят 150 мин. упражнения седмично в продължение на шест месеца. Резултатите са показали, че това е довело до спада на нивата на някои хормони, свързани с растежа на туморите.
Друго проучване на 221 жени с рак на гърдата е показало, че тези от тях, които свалят килограми, спазвайки диета, отчитат спад в нивата на определен протеин, който води до растеж на туморите.
Тестовете върху 3200 жени в Канада и САЩ ще започнат на 1 август и ще се опитат да отговарят на въпросите, поставени от по-малките проучвания. Дамите в експеримента ще бъдат разделени на две групи. Едната ще бъде подложена на диета и редовни упражнения с професионален треньор, а другата само ще получава съвети за правилно хранене и движение.
Целта е жените да намалят килограмите си с 10% от първоначалното тегло. Те ще трябва да приемат от 1200 до 1500 калории дневно и да спортуват най-малко 150 мин. на седмица в продължение на шест месеца. В последствие тренировките ще нараства до 220-250 мин. седмично, тъй като това е времето, при което се наблюдават най-добри резултати.

Източник - БГНЕС

ключови думи:
диета здраве рак спорт

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април