Зелената сол: Защо е полезна

Зелената сол: Защо е полезна

Зелената сол е с растителен произход и е природен заместител на обикновената сол. Тя се добива от соленолюбиви растения, срещащи се в солени крайбрежни влажни зони и почви. В България БФБ използва основно растението солянка (Salicornia europaea), което расте в Атанасовското и в Поморийското езеро.

"Защитените територии не са Terra incognita, а могат да се използват и икономически. За това през годините Българска фондация за биоразнообразие (БФБ) създава продукти с кауза, които да популяризират Атанасовското езеро и извличаме от него. 

 

Атанасовското езеро най-често се свързва със солта, която се добива от водите му, но благодарение на партньорството ни с колеги от Португалия преди години, успяхме да създадем един чисто нов продукт, който има голям потенциал, а именно зелената сол без сол. 

В онази част от Атанасовското езеро, където няма вода, в солените почви се среща растението "солянка". Това растение се среща в районите на солниците. При нас, освен в Атанасовското езеро, се среща и в Поморийското езеро. 

Растението е със специален режим на добив и ползване, тъй като се добива в такива райони. След събирането му през август, ние го сушим и след това от него добиваме този нов продукт – зелената сол. В нея количеството на натрий е много малко, за разлика от това на калия. В този продукт има и всички полезни за организма на човека витамини и минерали", разказва в предаването "Следобед за любопитните" Радостина Ценова от Българската фондация Биоразнообразие. 

От езерото специалистите извличат сол, която използват и за производството на шоколад от серията "Дива България", като в него има млечен шоколад и морска сол. "Вкусът му е много необикновен, докато се наслаждаваш на сладостта, идва едно кристалче сол и всичко се променя. Много хора го обожават, но има и такива, за които е странен", признава Радостина Ценова. 

От фондацията продължават проучванията и работата си по изработването на нови продукти с кауза, за да докажат, че от защитените територии също може да има икономическа полза.

ключови думи:
зелена сол

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври