Защо да похапваме нар: 5 ползи за здравето

Защо да похапваме нар: 5 ползи за здравето

Нарът е червен плод, уникален заради цвета си и множеството ядливи семена, които се намират вътре в него. Плодът попада в растителното семейство "бери", заедно с боровинките, касиса и гроздето. В древна Гърция този плод е символизирал плодородието, като често е споменаван в митовете за бог Хадес и Персефона. Неговото наименование "pomegranate”, което идва от латинското "pomum granatum” означава "ябълка с много зърна". От плода са ядливи единствено семената, които могат да се консумират сурови или да се преработят в сок.


Нарът е красив плод с приятен сладък вкус. Но това са само допълнителни причини да започнете да консумирате този плод, защото той може да предостави на организма ви множество здравословни ползи. Представяме ви 5 здравословни ползи от консумацията на нар:

1. Предпазва от сърдечни заболявания

Нарът е плод, богат на множество витамини, минерали и други растителни съединения, които помагат на организма. В него могат да се намерят много полифеноли, които са растения с доказан благоприятен ефект за здравето на сърцето. Има и проучвания, които свързват консумацията на сок от нар със защитен ефект на сърцето и намалена болка от сърдечни заболявания

2. Полезен за мозъка

В сравнение с други плодове, нарът има голямо наличие на антиоксиданти, които предпазват от възпаления в целия организъм. Един вид антиоксиданти, наречени елагитанини, могат да предпазят от възпаление в мозъка. Някои научни изследвания са доказали, че тези антиоксиданти могат да подобрят значително здравето на мозъчните клетки и да намалят риска от невродегенеративни заболявания.

3. Помага на здравето на храносмилателната система

В малките семена в нара има много фибри, които помагат за доброто храносмилане. В тях има и вещества, които действат като пребиотици за чревната микрофлора и захранват полезните бактерии.

4. Има противоракови свойства

Някои проучвания свързват нара с намаляване на растежа на тумори и други полезни ефекти при ракови заболявания. Антиоксидантите в плода се борят против оксидативния стрес и предпазват от хронични заболявания, каквото може да бъде рака.

5. Помага за свеж дъх

Някои от растителните съединения в нара могат да предпазват от вредни микроорганизми в устата. Открито е, че те могат да предотвратят появата на микроби, които причиняват лош дъх и кариеси, пише Puls.bg

 

ключови думи:
нарове

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май