Защо да заменим захарта с фурми

Защо да заменим захарта с фурми

Те са не само чудесно, бързо и сладко решение, но също така са богати на хранителни вещества и важни минерали, като магнезий, желязо, калций и калий. В сравнение с бананите, фурмите имат по-високо съдържание на калий на грам и могат да се конкурират с богатите на антиоксиданти ябълки и грозде като суперхрана.

Ако се притеснявате за съдържанието на захар в тях като диабетик, проучванията показват, че те не предизвикват значителни скокове на глюкозата в кръвта - въпреки че винаги първо се консултирайте с вашия лекар относно вида и количеството фурми.

Съществуват много видове фурми - от по-меки и твърди до по-сочни, поради което някои от тях са по-подходящи за заместители на захарта в рецептите.

Фурмите Medjool са вероятно най-разпространеният и консумиран вид фурми в света. Те са по-меки в сравнение с други, като например фурмите от тория, което улеснява превръщането на фурмите Medjool в паста, която може да се използва в сладкиши, бисквити и други подобни.

Поради по-големия им размер в сравнение с другите фурми и присъщата им сочност е по-малко вероятно да се нуждаят от добавяне на течност за по-лесна обработка.

Фурмите Deglet Noor например са малко по-сухи и не толкова сладки. Те са подходящи за леки закуски, тъй като са по-малко кашави от по-меките сортове, но поради сухотата на кората им може да искате да ги оставите да починат в малко вода, преди да ги преработите на паста.

Когато става въпрос за фурми, това са двата основни сорта, но има и много други. Може да се окаже, че е трудно да се разграничат видовете. Етикетите също могат да бъдат подвеждащи, но правилото е да се придържате към по-мекия вид, защото колкото по-суха е фурмата, толкова по-трудно ще се готви с нея. 

 Най-лесният начин за приготвяне на паста е да прекарате фурмите през кухненски робот или блендер, след като сте ги почистили от костилките.

Ако забележите, че блендерът ви се затруднява да направи парчетата по-малки и гладки, добавете няколко супени лъжици вода в сместа. Редовно остъргвайте стените и натискайте по-големите парчета, за да сте сигурни, че сместа е гладка. Ако се съхранява в херметически затворен съд, пастата от фурми може да издържи до две седмици, пише zdrave.to.

ключови думи:
фурми

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември