Замразяването променя структурата на нишестето, на което са богати всички видове хляб, както и други популярни продукти. Замразяването и след това размразяването помага да направите тези храни по-здравословни, твърдят експерти.
"Когато хлябът е замразен, се образува така нареченото устойчиво нишесте, което не води до захарна "експлозия" в тялото", казва в интервю за радио Sputnik Сергей Малоземов, автор и водещ на програмата Live Food, цитиран от "Труд".
Картофите и оризът също харесват студа - в тях, когато се охладят, се случва същата трансформация на нишестето в устойчива форма. "Можете просто да сварите ориза и да го поставите в хладилника. На следващия ден, като го затоплите, той ще бъде по-полезен от прясно сварения", обяснява специалистът и добавя, че същият "трик" може да се направи и с картофите.
Сергей Малоземов припомня, че наднорменото телесно тегло често показва състояние на предиабет, когато трябва да внимавате с храни, които повишават кръвната захар. "И тук нишестето е на първо място, защото го прави много бързо", подчертава водещият.
Преди време диетологът, доктор на медицинските науки, проф. Алексей Ковалков обясни как да ядем пържени картофи и да не напълняваме. "Картофите трябва да се нарежат и да се оставят във вода за една нощ. И да се изпържат на следващия ден. Почти цялото нишесте (80%) отива във водата за една нощ", отбеляза специалистът.
Добави коментар