Диетата на д-р Уейл лекува възпаления, помага при Алцхаймер

Диетата на д-р Уейл лекува възпаления, помага при Алцхаймер

Противовъзпалителната диета на д-р Уейл е 9-а в класацията на американското списание U.S. News and World Report за 2023 г., пише "24 часа"Тя е създадена за борба с хроничните възпаления и свързаните с тях заболявания – сърдечни проблеми, някои видове рак, болестта на Алцхаймер и др.

Този модел на хранене е изготвен от популярния американски специалист по алтернативна и интегративна медицина д-р Андрю Уейл. Той се основава на средиземноморската диета с някои "екстри” като зелен чай и черен шоколад. Диетата изисква разнообразни пресни храни със силен акцент върху плодовете и зеленчуците, които осигуряват на организма фитонутриенти – съединения, които предотвратяват различни заболявания, действат като антиоксиданти и се смята, че карат раковите клетки да се самоунищожат. Менюто е богато и на продукти с омега-3 мастни киселини. 

 В него пържените храни и бързите закуски са табу

Има хранителни продукти, които водят до възпалителни процеси в тялото, има и други, които се борят с тях, казва д-р Уейл. Той препоръчва консумация на здравословни мазнини, богати на фибри плодове и зеленчуци, пиене на много вода. Намалете наситените мазнини, които се съдържат в маслото, сметаната, тлъстите меса и др. Избягвайте маргарина и частично хидрогенираните масла, съветва лекарят. Набавяйте си диетични мазнини от необработен зехтин, авокадо, ядки, семена (сусамово, тиквено семе, чиа, коноп), за които е доказано, че намаляват възпаленията. Лененото семе е с изключителни противовъзпалителни свойства.

ключови думи:
Диетата на д-р Уейл

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли