Депресия! Внимание, мъже!

Пазете се от негативни емоции
Депресия! Внимание, мъже!

Психолози предричат тежко бъдеще за мъжете по света. Очаква се броят на депресивните състояния при мачовците да се увеличи през следващите няколко години.

За мрачната прогноза основание дава променящата се икономическа среда, която оставя все по-голяма част от последните без работа.

"Жените са двойно по-склонни от мъжете да изпадат в депресия, но сме убедени, че през следващите десетилетия това ще се променя, коментира д-р Боуди Дънлоп от университета по медицина в Атланта, САЩ.

Дънлоп и колеги твърдят, че две доста съществени промени са настъпили в западните общества и че именно те са и ще останат основен фактор за депресията при мъжете.

На първо място, днес обществото окуражава последните да говорят повече за чувствата си, което им отнема ролята на силната половина от човечеството.

В същото време се извършва дълбоко преструктуриране в традиционната представа за "мъжки професии". Все по-често производството разчита на максимално механизиран процес, възползвайки се от несекващите нововъведения в технологиите.

На фона на тази картина (по собствено желание или не) западната жена все по-често осигурява целия доход на домакинството.

"За разлика от дамите, мъжете отдават по-голямо значение на ролята си на защитници и глава на семейството. В този смисъл провалът и невъзможността да изпълняват ролята си ги довежда до депресия и материални конфликти.

Пътят на западния мъж през 21 век ще бъде труден". Това е заключението на специалисти.

От другата страна на депресията

Напук на тази песимистична теория, професор Кери Купър от университета по мениджмънт в Ланкастър има хубаво предчувствие за бъдещето на съвременния мъж.

Купър смята, че повишената му чувствителност ще се отрази страхотно върху психическото му и физическо здраве.

"Обикновено жените разполагат с по-висока емоционална интелигентност, защото са окуражавани да споделят чувствата си. Говорейки за проблемите си обаче, те намаляват нивата на хормоните на стреса и се предпазват от редица сърдечносъдови заболявания", обобщава той.

За това е спорно доколко депресирани ще са мъжете, ако "можеха да плачат".

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април