Греяното вино е полезно за здравето, ето защо

Греяното вино е полезно за здравето, ето защо

Греяното вино е една от най-типичните напитки през зимата, най- вече около Коледа и Нова година. Освен наслада за небцето и празник за душата, се оказва, че напитката носи и редица ползи за здравето. Какви са те разкриват международни проучвания и експерти, цитирани от в. "Дейли стар". Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност.

Истината обаче е, че основните му съставки всъщност имат полезни свойства за здравето. Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.

Какви ползи за здравето крият някои от съставките на греяното вино?

Червено вино

Червеното вино - ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт.

На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.

Канела

Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет.
Канелата също изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене. Подправката е известна и с противовъзпалителните си свойства, които помагат на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.

Карамфил

Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.

ключови думи:
греяно вино

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април