Внимавай в какво вярваш!

Тъмната страна на плацебо ефекта
Внимавай в какво вярваш!

Времето вече официално може да се нарече горещо и по този повод днес за първи път тази година в малката ни редакция задуха нещо като вентилатор. Това събитие, от своя страна, ме подсети за един изключително любопитен феномен, който е известен с името "вентилаторна смърт". О, да!

Ако сте запознати с южнокорейската култура, би трябвало да знаете за убеждението на тамошните хора, че, ако заспят на включен вентилатор в затворено помещение, няма да се събудят на сутринта. Съвсем сериозно – на него е посветена доста обширна статия в Уикипедия, в която можете да прочетете предупреждението на корейската държавна агенция за защита на потребителите, че асфиксацията от вентилатори и климатици е сред петте най-често срещани летни инциденти и травми в страната. У немалка част от населението няма никакво съмнение, че това е абсолютна истина и може би затова сериозен процент от нощните смъртни случаи се докладват като "вентилаторни".

inm.comВъпреки че впоследствие често се установява, че причините за тези инциденти са прекомерна употреба на алкохол или недиагностицирани сърдечносъдови заболявания, връзката между вярванията (особено суеверните такива) и здравето е нещо, което в никакъв случай не трябва да бъде подценявано. В това отношение азиатците се оказват много удачен пример – нищо учудващо, имайки предвид огромното количество митологични убеждения, които изповядват те.

Така, например, голям брой американци от китайски произход, страдащи от определени заболявания, умират по-рано, ако са родени в година, която според китайската астрология се смята за злощастна. Родените по време, нарочено за лошо за здравето на белите дробове, преживяват около пет години по-малко с белодробно заболяване в сравнение с родените в различна година, но със същата болест). Колкото по-силна е връзката им с традиционната китайска култура, толкова по-рано ги сполита трагичното събитие.

Хмонгите, чиято интересна култура съм разисквал и друг път, проявяват склонност да умират в съня си, когато са зад граница. (1, 2). Случаят с тези бежанци е удивителен. Той засяга стотици мъже, вярващи, че заради неспособността си да спазват традиционните хмонгски ритуали, са загубили покровителството на духовете на предците си и са станали уязвими към женските демони tsog tsuam, които убиват спящи мъже. Т.нар. синдром на неочакваната внезапна смърт засяга и други етнически групи като тайландците, например.

inm.comКакто е видно, науката съвсем не остава безразлична към подобни явления и дори им отделя специално внимание. Има едно много интересно изследване, което се нарича "Ефектът на Баскервилското куче". То дискутира един сериозен проблем в Китай и Япония, където думите "смърт" и "четири" се произнасят почти еднакво. Поради тази причина числото предизвиква ужас сред мнозина и се избягва при номерирането на етажи и стаи в някои китайски и японски болници, както и в телефонни номера на ресторанти. Китайските военновъздушни сили пък не го използват в обозначенията на самолетите си.

Въпросното изследване установява, че смъртните случаи вследствие на сърдечносъдови болести достигат пик на четвърто число от месеца при американците от китайски и японски произход, но това не важи за белите американци. Учените дискутират, че подобно суеверие има сходство с нашите предразсъдъци по отношение на числото тринадесет, с тази разлика, че ефектът от него е, хм... много по-смъртоносен. Вероятната причина за това е, че начинът, по който изговаряме "смърт" е доста по-различен от начина, по който изговаряме "тринадесет".

Мен ако питате, Далечният Изток "вярва" доста по-силно от западния свят, особено когато става дума за такива работи. Вярата и значението, което се придава на определени явления, наистина могат да имат биологични последствия. И тъй като те варират от държава до държава, съвсем логично е здравето да се "държи" по различен начин в зависимост от контекста.

inm.comНауката все още не е съумяла да разбере в дълбочина защо се случва така, но засега най-реалистичните предположения се въртят върху острия и/или хроничния стрес. Ако вие сте убедени, че определена случка е гибелна, дали няма да изживеете солиден шок при нейното настъпване? Добавете към ситуацията история на предходен постоянен стрес (ако щете от страх да не ви сполети именно това) и наличието на подлежащо сърдечно заболяване и си имате сделка с Мрачния Жътвар.

Аз лично вярвам, че на същия принцип работят и всичките черни магии, проклятия и урочасвания, които наистина имат свойството да съсипят живота на всеки, който е повярвал достатъчно силно в тях. В крайна сметка, вярата може да убива със същия успех, с който лекува. Затова не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая да мислите трезво и да внимавате в какво вярвате.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май