Вижте как плъзват вирусните епидемии

Нов теоретичен модел предсказва глобалното разпространение на зарази
Вижте как плъзват вирусните епидемии

През месец март 2009 година мексиканското правителство потвърди, че в рамките на един месец 60% от населението на местното село Ла Глория е било покосено от необичайно респираторно заболяване. Става дума за небезизвестния днес вирус H1N1, по-познат като свински грип. Малко по-късно е регистриран първият случай на заразяване в Калифорния, САЩ. До края на април има болни в Испания, Израел, Нова Зеландия, Австрия, Германия, Англия и Швейцария.1136719Brockmann, D, Helbing, D. The Hidden Geometry of Complex, Network-Driven Contagion Phenomena

Преди светът да стане глобалното село, което е в момента, заразите са се разпространявали по доста по-различен начин. Отчитайки съвременните методи за транспортиране и динамиката на човека днес, теоретичният физик Дирк Брокман и негови колеги разработват изцяло нов модел. Той има за цел да улесни прогнозирането кога и как ще се разпространи следващата световна епидемия. При създаването му учените са се облегнали на т.нар. ефективно разстояние - концепция, която из основи трансформира начина, по който досега сме възприемали географията.

Идеята е проста. Картата на световните летища и схемата на полетите са далеч по-точни методи за предсказването на хода на една епидемия, отколкото разстоянията, които се изминават по земя или вода. През последните десет години Брокман и неговият екип демонстрират как ефективното разстояние би работило, създавайки теоретични епидемии и модели за определянето на тяхната предполагаема скорост. Крайната им цел е да определят една универсална формула, по която да се изчисли времето за пристигане на който и да било вирус, по която и да било точка от земната повърхност.

В изследване, публикувано в списание Science днес, Дирк Брокман в съавторство с Дирк Хеблинг представя резултата от тези 10 години работа. Документът демонстрира, че привидно хаотичното разпространение на вирусните заболявания може да бъде сведено до прости и константни вълнообразни модели, "пътуващи" по въздушната транспортна мрежа.

Брокман е уверен, че новият модел не изисква каквато и да било специфична информация за болестите, сравнявайки разпространението им с концентричните окръжности, които се образуват след хвърлянето на камък в течност. "Ако хвърлиш камък във вода, ще се получи концентричен кръг. Ако хвърлиш голям камък във вода, също ще се получи концентричен кръг. Ако метнеш камък в мед или някаква друга течност, ще видиш същата вълна. Да, тя ще се разпространява по-бавно, но това няма да промени формата й."

С помощта на този модел ще може да се прогнозира как болест, възникнала в един град, ще плъзне по света. Нещо повече, благодарение на формулата ще е възможно да се проследи произходът на всяка една епидемия.

Съвсем естествено, теорията не е безгрешна. Един от нейните проблеми е, че не може да вземе предвид всички евентуални човешки действия в отговор на епидемиите. Така например, може да се окаже, че един вирус се разпространява далеч по-бързо, ако големи групи от хора решат да евакуират населеното си място си в опит да избегнат заразата. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май