9 наши грешки причиняват стомашни киселини

9 наши грешки причиняват стомашни киселини

Когато храната ни причинява неразположения, трябва да си зададем правилните въпроси. И да потърсим къде грешим.

1. Вечеряме обилно с мазни храни

На стомаха му е трудно да усвои пържените храни и тежките сосове. Допълнителните усилия, които полага, забавят преминаването на смлените хранителни вещества към червата. Вечерята трябва да е лека.

Лягането с пълен стомах е неправилно, още повече, че хоризонталното положение благоприятства появата на стомашни киселини.

2. Прекаляваме с киселите продукти

Чувствителният стомах има трудности с киселите храни като оцет, портокали, домати. Вместо оцет за салатата използвайте лимонов сок, който се понася по-добре в случай на рефлукс.

3. Пием много кафе и газирани напитки

Кафето има агресивно действие върху лигавицата на стомаха, затова не пийте повече от 2-3 чашки дневно. Газираните напитки, включително газираната вода, увеличават налягането в стомаха и това води до рефлукс.

4. Гълтаме, без да дъвчем

Дългото сдъвкване на храната е от голямо значение. Докато дъвчем, произвеждаме слюнка, която съдържа вещества, улесняващи усвояването на храната, и компенсира прекалената киселинност.

5. Пренебрегваме зеленчуците

Хапвайте зеленчуци в различни цветове, за да си набавяте всички нужни витамини и минерали с антиоксидантно действие, отбелязва "Здpавeн журнaл".

Антиоксидантите помагат в борбата с възпалителните процеси в стомаха и хранопровода.

6. Забравяме за плодовете

Те също са богати на антиоксиданти, но понякога са по-трудни за храносмилане и предизвикват подуване. Консумирайте по две порции дневно между храненията.

7. Оставяме се да ни обхване стрес

Стресът е от основните причини за образуване на стомашни киселини. Той повишава стомашния дискомфорт. Помогнете си с релакс и йога.

8. Спортуваме след хранене

Изчакайте 2-3 часа, след като сте се нахранили, за да започнете тренировката. Спорт-ването с пълен стомах увеличава паренето и рефлукса.

9. Прекаляваме с лекарствата против киселини

Лекарствата, неутрализиращи стомашните киселини, са предназначени за моменти на криза. Ако ги взимате редовно, могат да се появят вторични ефекти като нарушен баланс на чревната флора.

Използвайте сода бикарбонат – 1 ч.л. в чаша вода. Помага и гелът от алое вера.

ключови думи:
киселини в стомаха

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април