5 причини да ядете слънчогледови семки

Полезни за кожата, косата и здравето
5 причини да ядете слънчогледови семки

Слънчогледовите семки притежават невероятни ползи за поддържането на здравето, косата и кожата.

Слънчогледовите семки са богат източник на витамин Е, В и D. Количеството на слънчевият витамин е много повече, отколкото в черния дроб на риба треска, която се е счита за един от най-богатите източници на витамин D.

Още по темата: 11 суперползи от тиквените семки

Освен това сред минералите е най-значително количеството на фосфор и калий, но също така са богати на селен, магнезий, цинк, натрий, силиций, хром, мед, колбат и дори желязо.

Още по темата: Храната, която помага на тялото да гори мазнини

Слънчогледовите семки съдържат много незаменими аминокиселини, които осигуряват нормален обмен на мазнини в организма и подпомагат работата на сърдечно-съдовата система, както и на жлезите с вътрешна секреция.

1646642Thinkstock/Guliver

Още по темата: Белите петна по ноктите са сигнал за минерален дефицит

Съдържат фибри, протеини и ненаситени мастни киселини като линолева, палметинова, олеинова, стеаринова и арахидонова киселина.

Още по темата: Минералите, които ще ви осигурят енергия

Дори включването на една шепа сурови слънчогледови семки е достатъчна, за да си набавите нужната доза витамин Е, минерали и мазнини, необходими за важните жизнени процеси в тялото. Същевременно с това ще подобрите в пъти състояние на кожата, ноктите и дори косата си.

Още по темата: 6 натурални метода за смъкване на холестерола - II част

Имайте предвид, че необелените семки, могат да запазят ценните си вещества за много дълго време, особено ако ги съхранявате по правилен начин, тъй като люспите ги пазят от вредните въздействия.

Ето и най-популярните ползи от употребата на слънчогледовите семки, от които обезателно е добре да се възползвате:

1646834Thinkstock/Guliver

Използвайте слънчогледовите семки за растежа и укрепването на косата

Семките от слънчоглед са богати на витамини и минерали, които са изключително ценни за растежа на нова коса и за ефективното спиране на косопада. Само 50 грама сурови слънчогледови семки са достатъчни, за да ви набавят нужния витамин Е, цинк и други важни мазнини, които ще подхранят изтощената ви коса, така че да придобие блясък, гъвкавост и здравина.

Още по темата: Всичко за новата витамин D диета!

Изключително важни са по време на бременността, ако искате да съхраните отличното състояние на косата си.

Грижат се за запазването на тънката ви талия

Искате ли да отслабнете бавно, плавно и естествено, то обезателно включете в ежедневното си меню суров слънчоглед. Те са перфектни за набавяне на полезни ненаситени мастни киселини, витамини и минерали и не на последно място ще ви държат сити и ще ви набавят така необходимите фибри.

Още по темата: Витамин D

Спокойно можете да ги приемате и когато сте в движение и нямате време да хапнете нещо качествено!

Поддържат здравето на сърдечно-съдовата система

Слънчогледовите семки съдържат високо количество полененаситени мастни киселини, които значително ни помагат в борбата с отлаганията по кръвоносните съдове.

В случай, че сте сред хората страдащи от висок холестерол и триглицириди, то обезателно включете поне 3 супени лъжици на ден, което прави около 60 грама слънчоглед. Най-добре е да ги приемате на закуска в киселото си мляко с плодове или овесената каша.

1646835Thinkstock/Guliver

Подходящи за хората страдащи от диабет и инсулинова резистентност

Слънчогледовите семки са отлична закуска за тези от вас, които страдат от инсулинова резистентност и диабет тип 1 и 2. След отличните им свойства е и умението им да поддържат стабилни нивата на кръвната захар.

Още по темата: 5 симптома, ме страдате от диабет

За съхраняването на красива и блестяща кожа

Слънчогледа е отлично средство за поддържането на здрава и млада кожа благодарение на съдържащите се в тях хранителни вещества, витамини, минерали и мазнини.

Още по темата: Маска за коса с витамин D

Препоръчително е да ги използвате вътрешно и външно под формата на маски за лице и тяло и скраб за почистване на кожата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март