5 признака, че страдате от хормонално нарушение

Не пренебрегвайте малките сигнали на тялото!
5 признака, че страдате от хормонално нарушение

Хормоните до голяма степен определят поведението, настроението, красотата ни, но също така и чувството за успешност и щастие. Ако смятате, че  хормоните са невидими – жестоко се лъжете, защото дори и състоянието на кожата ни зависи до голяма степен от тях.

Няма да сгреша и ако кажа, че хормоните са определящи за поддържането на цялостното ни здраве и дори един от тях се обърка, то тогава настъпва истински дисбаланс, който води след себе си множество проблеми.

Често дамите пропускат редица малки сигнали дадени им от тялото и се обръщат за съвет към лекар след като проблемите са значително по-сериозни. За да не стигате до тази фаза съм решила да споделя с вас 5-те най-разпространени признака, които ще ви дадат сигнал, че настъпва проблем в тялото ви и трябва да вземете незабавни мерки.

Безсъние

1576969Thinkstock/Guliver

Първият и безспорен сигнал, че страдате от хормонално нарушение е ако в продължение на дни не можете да спите без видима причина. През деня се чувствате смазани и уморени, а вечер прилагате какви ли не хватки, за да можете да поспите поне 3-4 часа.

Имайте предвид, че хормоните регулират съня. Напълно възможно е ниските нива на прогестерона да са причина за безсънието. Също така ниските нива на естроген могат да бъдат причина за горещите вълни и нощното изпотяване, които прекъсват спокойния ви сън през нощта. Сърцебиенето през нощта може също да е сериозен признак, че страдате от хормонално нарушение, така че не отлагайте прегледа при специалист!

Раздразнителност

Ако сте станали твърде сприхави и се палите за най-малките дреболии, то определено причина за това не са само заобикалящите ви, но и хормоните, които бушуват в тялото. Имайте предвид, че хормоните могат да превърнат всяка кротка жена в истинско чудовище, когато не се намират в баланс. Предменструалният плач, глада за сладко, раздразнителността, повишеното безпокойство и дори депресията се дължат на хормонален дисбаланс.

Косопад

1576970Thinkstock/Guliver

Капещата коса може да е един от първите сигнали, че настъпват хормонални промени в тялото. Обикновено непосредствено след това започват да настъпват промени в плътността или структурата на косъма, както и по-сериозното окапване на косата.

Как да разберете дали косата ви пада повече от обичайно?
Например когато се събудите сутрин и видите повече от обичайните 5-6 косъма на възглавницата или когато разресвате косата всекидневно снемате по цяла шепа коса – при тези обстоятелства не се бавете, а непременно потърсете мнението на лекар специалист.

Качване на килограми

Повишаването на теглото без да сте променили хранителните навици е сигурен знак, че вероятно страдате от хормонален дисбаланс. Имайте предвид, че резките промени в теглото ще ви дадат основателна причина да потърсите мнението на специалист.
Например: повишаването на теглото в областта на корема или ръцете може да бъде признак за инсулинова резистентност. Тежестта в гърдите може да е свързана с нивата на естроген. Качването на килограми в областта на бедрата от своя страна може да е сигнал за налични проблеми с щитовидната жлеза.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април