Внимание! Опасни грешки в тренировката

Старайте се да ги избягвате на всяка цена
Внимание! Опасни грешки в тренировката

Въпреки че да се греши не е никак приятно явление, то е нещо съвсем нормално и даже – необходимо.

По тази причина ви съветваме да не се срамувате от грешките си. Обаче се учете от тях и не ги повтаряйте.

Що се отнася до спортуването, всеки има своя фитнес истина, както и пълното право сам да поставя усковията в собствената си спортна игра. Никой освен вас (може би още един-двама) не познава толкова добре особеностите на тялото ви и нуждите му. Така че това, което е грешка за други, може да работи твърде добре за вас.

Все пак, има няколко общовалидни правила, които не бива да заобикаляте по време на тренировка. Те са проверени и отдавна доказани. Няма смисъл да ги усвоявате на принципа "грешка-проба". Нещо повече: опасно е и може да навреди на здравето ви. Вижте и запомнете три от тях:

Без почивка не може

Сигурни сме, че обичате всяка спортна дейност и бихте й се посветили самоотвержено седем дни в седмицата, но май е по-добре да не го правите.

Тялото и всяко малко мускулче в него имат нужда от почивка, особено след сериозно физическо натоварване. Нещо повече: никога не работете върху една мускулна група повече от два поредни дни.

Разпределете тренировките си през седмицата, така че последната да не е 99 % заета от тях. Или редувайте упражнения за горната и долната част на тялото. Например, в понеделник правете кардио, във вторник – упражнения с тежести за долната част на тялото. В сряда се върнете към кардиото, а в четвъртък правете упражнения с тежести за горната част на тялото. Това, разбира се, е примерна схема. Вие ще намерите или сте намерили вече най-подходящта и ще й се посветите... разумно.

Неудобни спортни обувки и екипировка

Много хора подценяват значението й, но екипировката е хипер важна. Ако искате да започнете с някаква спортна дейност, започнете от тук. Не само че няма да сгрешите, но ще си спестите неприятни контузии или травми за цял живот.

Разбира се, не сте длъжни да си купувате спортни обувки, последен писък на модата. Ако беше жива, и гръцката богиня на победата щеше да ви каже, че победители са подготвените. И щеше да бъде абсолютно права.

Ако не разбирате нищо от екипировка, консултирайте със специалист.

Внезапното спиране е опасно!

Представете си го като ПТП с несъобразена от водача скорост и рязко набиване на спирачки пред подчертано червен светофар. Кофти, а?

В случай, че правите упражнения, които имат пряко въздействие върху функциите на сърдечносъдовата система, никога не спирайте рязко. Вместо това, забавете темпото и успокойте сърдечния ритъм.

Е, надяваме се, че ще обърнете внимание на тези правила и ви пожелаваме успешен старт на фитнес програмата ви. Сигурни сме, че ще ви донесе само хубави емоции.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май