Але, скок! На въже

Не е само за деца и изисква отлична техника
Але, скок! На въже

Въжето за скачане е спортен атрибут, който можете да носите със себе си навсякъде, не е скъпо, а и е незаменим партньор по време на кондиционните тренировки в множество бойни спортове и фитнес програми.

Скачането е изпитан метод за подобряване на координацията, бързината, баланса и издръжливостта, при което ангажира мускулите на цялото тяло. Не на последно място, то е бърз и сигурен начин за сваляне на килограми.

За да започнете да изпитвате ползите от него, е нужно известно време на практика – не очаквайте, че резултатите ще дойдат още след първия скок. Когато пристъпвате към това упражнение, приемете, че най-напред ще тренирате за изработване на техника, а не за постигане на рекорд. Освен това имайте предвид, че обикновеното наглед подскачане е изключително натоварващо. В този смисъл, то може да нанесе повече вреди на хората с наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми и ставни контузии, отколкото да им бъде от полза.

За въжето: ако е по-дълго, е добре да го пригодите до дължина, която ви позволява да поддържате максимална скорост на завъртане, а оттам – и на скачане.

Относно техниката на изпълнение: не се опитвайте да скачате твърде високо, а само толкова, колкото ви е нужно, за да се издигнете над въжето, когато то се намира пред краката ви. Нека коленете бъдат леко свити. Изпъчете гърди и приберете корема, но го стягайте прекомерно. Стойката ви трябва да бъде изправена и същевременно отпусната - това ще подобри издръжливостта ви.

Докато скачате, придържайте ръцете максимално близо до тялото. Въртете въжето така, че да образува арка над главата ви. Установете правилния за вас ритъм, като се вслушвате в звука на въжето и леките подскоци на краката си – би трябвало да наподобява ритмичните удари на барабан.

Не гледайте надолу, а само пред себе си, защото обратното ще ви накара неволно да нарушите ритъма или да спрете. Последно, ала не по важност – преди да започнете, задължително се разгрейте.

Има множество стилове на скачане, за които ще си говорим допълнително, но тук визираме стандартните единични подскоци, без преплитане на въжето.

Започнете с повече, но кратки сесии. Като начало, опитайте да скачате в продължение на 20 секунди, без да се спъвате във въжето. След като времето изтече, преустановете за 2-3 секунди и повторете същия времеви интервал на скачане. Изпълнявайте това, докато се изморите, но не до степен на пълно изтощение. Повтаряйте сесиите всеки ден, като малко по малко увеличавайте времето на скачане.

Издръжливостта ви постепенно ще се подобрява. Когато стигнете до момента, в който можете да въртите въжето в продължение на 1, 2 или 3 минути, без това да ви коства големи усилия, увеличете и почивките от 30 до 60 секунди. В крайна сметка, за около две седмици бихте могли да достигнете 5-минутни интервали, по време на които няма дори да се замисляте за спъване и ще извършвате с все по-голяма лекота и бързина.

Освен, че развива много физически качества и добри рефлекси, скачането на въже до голяма степен си остава старата детска игра. Напомняйте си това в моментите, когато ви се струва, че умирате от умора, ще видите, че действа разведряващо. И докато "играете", не забравяйте да скачате на пръсти :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май