Студентска диета

Ако имаше такава, тя щеше да е най-нездравословната на света
Студентска диета

Напоследък често ми се случва да срещам бивши колеги от университета. Става случайно – просто попадаме по едно и също време на едно и също място. Съвпадение или не обаче, тези срещи ми носят куп положителни емоции и обикновено приключват в късните часове на нощта ;)

Така, в спомени и приказки, заедно с другарите-висшисти се връщаме в един наистина магически период от живота ни. Странното е, че тогава не го смятахме за такъв. Постоянно се оплаквахме, че ни се налага да работим и да учим едновременно и, че сме най-прецаканите студенти на земята.

А сега ни измъчва яка носталгия и с удоволствие бихме се върнали назад във времето, за да повторим приключението още... няколко пъти.

Има едно нещо обаче, което на мен определено няма да ми липсва – студентското меню! Нямам предвид това, което предлагат в студентските заведения за хранене, макар че то също не може да се похвали с високо качество. Визирам най-вече онзи списък от манджи, които, поради липса на възможности (само с един котлон трудно се правят кулинарни чудеса!), си спретвах (не)редовно.

С изключение на няколко относително "нормални" ястия, хранителният ми режим се състоеше в похапването на крайно нездравословни продукти, чиито имена даже ме е страх да напиша, за да не ви изплаша. Нещо повече, по същото време закусвах от дъжд на вятър (сещайте се защо) и нерядко ми се случваше да вечерям по никое време на денонощието.

Едновременно с това, единствените ми физически активности бяха танците в дискотеките до 5 сутринта и тичането след автобусите на градския транспорт. Понякога с приятелките ми се опитвахме да бягаме на стадиона, но джогинг ентусиазмът ни се изпаряваше твърде бързо, малко след първата обиколка =) 

inm.comИзлишно е да ви казвам, че този начин на живот ми докара доста неприятности в здравословен план, чиито последици, за съжаление, още лекувам.

Не само аз, голяма част от колегите ми до днес още се борят с щетите, които ни причини спазването на т. нар. от мен студентска диета. А проблемите с теглото са най-малкото зло между тях.

Затова, от позицията на изстрадания ми житейски опит, искам да предупредя всички бъдещи и настоящи студенти – не пренебрегвайте храненето по време на образованието си!

Молбата ми е отправена най-вече към младежите от провинцията, които имат по-ограничени възможности да си готвят в условията на студентското общежитие. Знам, че ви се живее и, че имате редица по-приятни занимания, за които да мислите. И все пак. Опитайте се да хапвате редовно и по-възможност – не дюнери, банички и неща със съмнително хранително съдържание.

И още по-важното – спортувайте! Сексът също се брои за спорт, но не е достатъчен, за да ви поддържа в добра форма. Освен от умствена, имате нужда и от постоянна физическа активност, защото тя ще ви накара да се чувствате здрави и готови за нови предизвикателства.

Е, след емоционалния ми апел нека да добавя и още нещо: забавлявайте се! Защото този период от живота ви наистина е страхотен. Разберете го сега, за да не си спомняте за него с носталгия ;)   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април