Страхувам се от кантара си!

Преди да го изхвърлите, прочетете това
Страхувам се от кантара си!

Защо се страхувате от кантара си? Защото всеки ден ви казва, че тежите различно, нали? Хайде да си направите следния експеримент: стъпете на кантара с бутилка вода в ръцете си. Пуснете бутилката на земята. Сега, виновен ли е кантарът, че отчете две различни тегла?

Общо взето, това е същата причина, поради която днес може да тежите с килограм и половина повече от вчера, а утре да сте с два килограма по-леки. Задържането на вода в тялото може да се дължи на много различни причини, като днес ще се спрем на основните от тях.

Едем

Едемът на практика е локален или цялостен отток, който се дължи на събирането на водниста течност в клетките, тъканите или серозните кухини. Видовете едем могат да варират от леки до тежки и причините за тях са различни. Едем може да бъде причинен от електролитни дисбаланси, проблеми с бъбреците, алергии, контузии, претрениране.

Ако следите от ластиците на чорапите ви продължат да се виждат два часа след като сте ги събули, ако ви е подпухнало лицето, ако изведнъж се окаже, че не можете да си сложите пръстените, можете да сте сигурни, че страдате от лека форма на едем. Ако изпитвате подобни проблеми през цялото време, то най-вероятно имате дисбаланс на електролитите в тялото. Това, което можете да направите по въпроса е да:

  • Пиете повече вода

  • Приемате достатъчно натрий, калий, калций, магнезий и цинк с храната или като добавка. Имайте предвид, че прекомерната консумация на натрий (тоест сол) може да доведе до задържане на вода.

  • Си осигурите качествен сън  и достатъчно време за възстановяване след тренировка

  • Се погрижите за здравето на ставите и мускулите си

Задържане на гликоген

Чували ли сте, че диетата може да ви "изяде" мускулите? Всъщност, по-вероятно е първо да ги "изпие", ха-ха! Обикновено първото нещо, което си заминава, когато започнете диета е водата в тях. Особено драстично е това обезводняване при много нискокалорични и/или нисковъглехидратни хранителни режими. В момента, в който се нахвърлите на сладкото обаче, се получава нещо, което можем да звуконаподобим с "Блоп!".

Причината за това е, че в мускулите има своеобразни складове за енергия (т.нар. гликогенни депа), които са по-празни, когато гладувате или не консумирате въглехидрати, особено ако комбинирате диетата с високоинтензивни дейности. Всяка молекула гликоген в мускулите има свойството да се свързва с три молекули вода. Следователно, колкото по-малко гликоген – толкова по-малко вода в тялото и обратното.

Визуалният ефект от гликогеновото задържане на вода е благословия за едни и проклятие за други. При слабите и мускулести хора резултатът е по-напомпани мускули. При по-пълничките резултатът е повече... просто повече.

Стрес

Стресът е причина за хормонални промени, които могат да доведат до много сериозно вариране на водния баланс в тялото. Особено силно изразено е това при жените. Вероятно много от тях са забелязали, че прекомерният стрес ги кара да изглеждат и да се чувстват така, сякаш са в месечен цикъл.

Това, което можете да направите по въпроса е да се успокоите. Има проблеми, чието решаване не зависи от вас, затова не мислете за тях. Погрижете се за нещата, които са ви подвластни и ще сте се погрижили и за тялото си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май