Стоп! на преяждането през празниците - 1

С няколко хитри трика
Стоп! на преяждането през празниците - 1

Може и да не ви се вярва, но основната идея на празничните дни изобщо не е в преяждането. Те са преди всичко чудесен повод за релакс и бягство от напрегнатото ежедневие.

Имайте предвид, че стомахът също има нужда от почивка, макар че не може да си я поиска сам. Вместо да го тормозите с усвояването на промишлени количества от не особено здравословна храна, доверете се на няколко съвета, които ще ви предпазят от излишни злоупотреби с храна в дните между Коледа и Нова година.

Нека започнем със супа

Не ни хрумва по-подходящо предястие в студеното време. Всъщност, почти няма човек, който да не е признал отличните й хранителни качества.

Според изследване, публикувано в здравното издание "Appetite", хората, които хапват супа преди обяд, изяждат с 20 % по-малко количество храна от онези, които направо преминават към същинската част.

"Заложете най-вече на зеленчуковите супи", съветва Ели Крийджър, американски диетолог. "Купичка крем-супа съдържа с 250 калории повече от същото количество зеленчукова.", обяснява тя.

Нискомаслено сирене за предпочитане

Чували сте много митове и истории за различните видове сирена и вече не знаете кое от тях да изберете?

Истината е, че 100 грама меко козе сирене, фета или морцарела съдържат около 260 калории, а в същото количество чедър, например, има около 400 калории. Съдържанието на мазнини в последното обаче е почти два пъти по-високо.

Бързо, лесно, вкусно

"Печенето е най-лесният и здравословен начин за приготвяне на храната", казва Кори Висенс, директор на популярен американски кулинарен сайт.

"При него просто няма нужда да се добавят масло, глазура или сос, защото по естествен път се постига добрият вкус на ястието", допълва тя. Нейното здравословно предложение за празничната трапеза е гарнитура от зеленчуци:

"За 20-40 минути при температура от 190 градуса запечете зеленчуци по ваш избор в зехтин, овкусени със сол и пипер".

Правилната алкохолна комбинация

Миксираните алкохолни напитки като водката с тоник, например (175 калории за около 200 милилитра) съдържат повече калории от виното (120 калории за около 180 милилитра), светлата бира (103 калории) и шампанското (91 калории).

Ако все пак държите на любимото си питие и не искате да се отказвате от него, вместо тоник, го комбинирайте със сода. Така ще "спестите" 80 калории.

"Не забравяйте обаче, че алкохолът стимулира апетита", предупреждава Шарън Ричър, американски диетолог.

За други спешни мерки срещу преяждане четете във втората част.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април