Топдиетолог проф. Донка Байкова даде своите безценни съвети за пролетно отслабване, но без вреди за здравето. "Като експерт, лекар и университетски преподавател по диететика и хранене заявявам, че
бързи безвредни диети няма. Когато човек чуе или прочете за такова нещо, не бива да се втурва, а да помисли и да се консултира с медик. Аз препоръчвам т. нар. диета "зигзаг". Това означава да се
започне с няколко дни, 2-3, с нискокалорийно хранене. Така организмът започва да се подготвя, за да не бъде подложен изведнъж на стрес, когато се започне диета. В тези дни човек трябва да спре да
консумира банички, тестени изделия, мазни храни, колбаси и да премине към натурални храни. По броя на храненията те трябва да са толкова според това колко са специфичните нужди на всеки един, което
зависи от режима му на работа и живот.
С количествата не трябва да се прекалява. Не бива да се пропускат закуската, обедът и вечерята, като са необходими и две междинни хранения, за да не изяде човек всичко от хладилника, когато му
дойде време за хранене. В менюто трябва да присъстват белтъците чрез месото, млякото и млечните продукти, зеленчуците и плодовете. Въглехидратите са картофи, зърнени и бобови храни, но те трябва да
бъдат в ограничени количества. Необходимо е да се наблегне на зеленчуците, защото те са обемни и допринасят за усещането за ситост. Добавъчните мазнини трябва да са в умерени количества, като това
са зехтин или олио. На вечеря не бива да се ядат въглехидрати, защото всеки излишен грам от тях организмът превръща в запасни тъканни мазнини, отколкото, ако се изяде една лъжица краве масло",
съветва специалистката.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар