От двете страни на масата: Кристина и Божана

Две приятелки споделят различията си (само на масата)
От двете страни на масата: Кристина и Божана

Е, стигнахме и до момента, в който въпросът "Имаш ли приятели, които не споделят хранителните ти навици?", става излишен. На масата са две момичета, които са приятелки от дълги години, но не само това. Те доста често споделят една трапеза, но не и една и съща порция с храна.

За да сме честни с вас, ще ви кажем, че и двете са в близки отношения освен една с друга, също така и с Марина от нашия екип. Запознайте се с Божана - вегетарианка (от 2 години ) и Кристина - месоядна (от 24 години). От Божана искаме да разберем гледната точка на човек, който скоро е отказал месото, а от Кристина - дали има шанс някога да поеме по пътя на своята приятелка, що се отнася до хранителните си навици.

Ето ги и тях:

Коя си ти и какво най-често можем да открием в чинията ти?

Божана: Аз съм Божана – млад човек, намерил себе си, но търсещ възможностите, които предлага светът. Обикновено пред мен има няколко чинии с много и различни продукти. Единственото, което съм изключила от менюто си, е месото (различно от риба) и гъби, които никога не съм обичала.

Кристина: Казвам се Кристина, студентка съм и на 100% не съм вегетарианка :) В чинията ми най-често може да се открие вкусно и добре запечено месо! Разбира се, менюто си разнообразявам с плодове, зеленчуци, млечни продукти и др., но основно залагам на месните блюда!

Жани, от колко време си вегетарианка и как избра безмесния режим?

Б: Всъщност, дори не мога да се нарека вегетарианка все още. Не ям месо, освен риба понякога, от около 2 години, но консумирам млечни продукти. Като цяло се убедих, че човек всъщност не е месояден и месото само натоварва организма му. В интернет има достатъчно информация по въпроса. Решаващо беше естествено, че лично аз се чувствам много добре без месо. Убедена съм, че тялото само си показва от какво има нужда, трябва само да се вслушаме.

А ти, Крисе, кога и как откри любовта си към месото?

К: Винаги съм обичала месо, а любовта ми към него си идва отвътре! Не мисля, че бих могла да се откажа да ям месо!

Колко време най-дълго сте били разделени и как ти се отрази това?

К: Само веднъж бях решила да постя преди Великден, но всяко чудо за три дни! Издържах една седмица и отново се върнах към нормалния си хранителен режим, в който централно място си заема месото!

Жани, как компенсираш липсата на нутриенти в менюто си, ако смяташ, че има такава?

Б: Ако мислех, че нещо не ми достига, нямаше да спра месото. Като цяло съм премахнала едно нещо от менюто си, но съм прибавила поне сто – елда, кокосово мляко, всякакви зелении, тахан, водорасли и какво ли още не. Проучила съм много подробно кое откъде мога да си набавя с растителни продукти, които са много по-лесно усвоими от организма, а и в тях полезните вещества са в пъти повече. По принцип, дори не съм убедена, че и това е необходимо. Нашите баби и дядовци са били много здрави, а са ядяли почти само хляб, боб и лук.

Крисе, към хранителния режим на такива като теб има много критики, било то на морална, екологична или здравословна основа. Как реагираш на тях?

К: Според мен, човек е устроен да бъде месояден, той е на върха на хранителната пирамида и не е нито неекологично, нито неморално, а камо ли нездравословно да обичаме месо и то да бъде в основата на нашето хранене! Въпреки моите предпочитания, зачитам мнението на вегетарианците и отказа им от месо, всеки има собствена гледна точка по темата и се надявам и те да приемат нашите вкусове откъм храната.

А, сигурна ли си, че месоядството има здравословни предимства?

K: Както казах, човек е устроен да бъде хищник и организмът му се нуждае от месо. Различните меса са богати на редица вещества, които са полезни и нужни за хората, като протеини, желязо, цинк и др. Не мога да споделя мнението, че можем да заместим нуждата на организма ни от месо с други продукти. Природата ни е устроила така и да се борим срещу нея не би било правилно!
Но все пак разни хора, разни идеали, и всеки има свое виждане за живота, а и за храната!

Да погледнем пак към вегетарианеца. Жани, дразнят ли те негативни коментари относно храненето ти и как, като цяло, понасяш критиките към вегетарианската си същност?

Б: Слава богу, хората около мен са много толерантни и всеки уважава личните решения на другия. Не мисля, че за едно приятелство е проблем кой какво яде. Всеки си гледа в чинията и не се критикуваме един друг.

Как ти се отразява вегетарианството в здравословно отношение - преди и след като го стартира?

Б: Възприемам вегетарианството като дългосрочна инвестиция в собственото си здраве. Хората често ме питат как се чувствам и отговорът винаги е "Съвсем нормално". Разликата дотук е, че за последните две години имах точно две настинки, които преминаха за по три дни, с компреси, чайове и цитросепт. Наскоро разчиствах един шкаф, в който имаше най-обикновени лекарства – всичките с изтекъл срок на годност до 2010-2011 г. За мен дори само това вече е постижение. Естествено не го отдавам само на храненето – спортувам, ходя по планини и морета и като цяло се зареждам с положителни емоции.

Въпрос към двете. Опитвате ли се да налагате хранителните си навици на приятелите си? Например, една на друга. 

Б: Смятам, че всеки сам може да избере какво да яде и какво не, затова никога не съм и няма да се опитвам да променям другите.

К: Никога не съм се опитвала да налагам навиците си на другите! Всеки има свои предпочитания откъм храна и аз зачитам чуждото мнение!

Момичета, правите ли си изследвания? Сигурни ли сте, че не си вредите с храната, която консумирате?

К: Не съм си правила изследване в такава насока, но се чувствам добре и това мисля, че е най-важно! Хората са казали каквото ядеш - такъв си и ти!! Аз с удоволствие похапвам месо, отразява ми се добре и това е достатъчно.

Б: Тъй като се старая да се храня разнообразно, а и съм вегетарианка от едва 2 години, не мисля че имам нужда в момента от изследвания. От лекари знам, че при ниски нива на хемоглобина трябва да чувствам отпадналост, главоболие или да съм предразположена към настинки, а аз съм в отлично здраве и се чувствам чудесно. Въпреки това възнамерявам в най-скоро време да отида на преглед, просто защото всеки трябва да проявява отговорност към собственото си здраве.

Ако сега целият ни екип ви се изтърси на гости, коя какво ще сготви?

К: Хаха, предвид моите завидни кулинарни умения бих спретнала набързо една скара, със салатка и добре изстудено бяло вино. Та какво чакате? Идвайте по-бързо!

Б: Не съм много, много по готвенето, но с удоволствие бих ви направила баница със спанак, лапад и тученица, салата от сезонни зеленчуци, поръсена с чия и ленено олио и задължително моя специалитет – фреш от моркови и плодове.

Е, ние отиваме! Половината ни екип ще яде баницата, а другата половина - скарата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май