Не гладувайте! Ето как да поддържате хубава фигура и през есента

Не гладувайте! Ето как да поддържате хубава фигура и през есента

Има огромно количество информация относно това как да се храним и как да спазваме здравословен хранителен план. Това често ни обърква, опитаме ли се да следваме конкретен режим или диета. Всъщност няма общоприети правила относно това как, кога или с какво да се храним, за да се вместим в "графата здравословно”. Всички ние сме различни в начина си на живот, имаме различни потребности, цели и желания. Няма как да се повлияваме еднакво от конкретна диета, прочетена в интернет или споделена от приятелка. Индивидуалният подход и консултацията със специалист си остават най-правилният и резултатен начин да започнем хранителен режим.

Ако все пак сами опитвате, да се придържате към по-здравословен начин на хранене в ежедневието си, следващите съвети могат да ви насочат към правилните стъпки, които да следвате:

Гответе повече вкъщи – Когато сами приготвяте храната си, знаете какво точно съдържа тя и съзнателно подбирате качествени, свежи и пресни продукти за приготвянето и. Това отнема време, но резултатът си заслужава – "чиста”, здравословна и полезна за вас храна, която можете да носите и на работното си място, вместо да "карате” на солети или подобни пакетирани продукти.

Ако сте на път или решите да грабнете нещо на бързо от близкия магазин, винаги има опция то да бъде здравословно и ако знаете какво точно да търсите, ще ви бъде по-лесно да се ориентирате сред изобилието от продукти.

Добър избор са протеиновите блокчета, плодовете, ядки, нискомаслената извара, пълнозърнести и богати на полезни семена и фибри продукти, с ниско съдържание на захар. Обръщайте внимание на етикета, ще ви отнеме няколко минути в повече, но си заслужава.

Направете си хранителен план и по възможност разпределете дневния прием в 4-5 хранения на ден. Така ще държите метаболизма "буден”и ще внимавате повече в това, какво купувате и с какво се храните. Големите паузи между храненията и прегладняването ще ви принудят безконтролно да грабнете първото пред очите ви, без много да му мислите Затова често и по-малко е по-добрият начин да контролирате хранителния си режим.

 Наблягайте на рибата, телешко, пуешко месо, яйца, повече зеленчуци и по-малко плодове (заради захарта, която съдържат), пълнозърнести, богати на фибри храни, суровите ядки и семена, растителни протеини като боб, леща, ограничете приема на млечни продукти.

 

Това, че понякога хапвате парче шоколад или друго любимо лакомство, не означава че саботирате хранителния си план и нищо няма да се получи. Проблем е, ако това е системно и обичайно в хранителните ви навици.

Да се зарадваме на любимото лакомство от време на време ни разтоварва психически и ни зарежда с нови сили и мотивация да продължим по набелязания здравословен план. Не е нужно да се изтезаваме, балансираният подход е винаги по-добрият начин във всичко, с което се занимаваме.

Всички знаем колко вредна е прекомерната консумация на захар. Според някои изследвания дневният прием на захар при мъжете не трябва да надвишава 50г., а при жените 40г. Разбира се, всичко е доста относително, но съм сигурна, че опитате ли да сумирате вашия дневен прием, стойностите ще скочат 3-4 пъти над този в изследването.

Здравословното хранене изисква намалена консумация на сол и захар. На пазара вече има голям избор от естествени подсладители, които не вредят на здравето ви и които може да използвате за подслаждане на кафето, чая или да приготвяте храната си като стевия, кленов сироп, мед, фурми, кокосовата или тръстикова захар, агаве.

Приемът на повече вода, билкови чайове, зеленчукови смутита ще поддържат организма ви добре хидратиран, спомагат за изхвърлянето на токсините и отпадъчните продукти, които причиняват хроничната умора, главоболието, липсата на тонус и енергия.

Гладуването и прекаленото редуциране на калориите не са здравословен начин да редуцирате или поддържате теглото си. Обръщайте внимание на това, с какво се храните.

Избягвайте безразборното, хаотично хапване на крак и на бързо, постепенно изключвайте вредните храни, които според вас присъстват в менюто ви, намалете солта и захарта, пийте повече вода и в комбинация с любимата ви спортна активност, желанието за по-здравословен начин на живот e абсолютно изпълнимо, стига да има постоянство и добра мотивация.

 

Източник: Светла Тодорова, Една.бг

 

ключови думи:
есенна диета

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април