Масло от рапица за балансиран хранителен режим

Масло от рапица за балансиран хранителен режим

Здравословният начин на живот е дългосрочен ангажимент, но има и съвсем лесни начални стъпки като редовно спортуване и предпочитане на здравословни храни. Упражненията освен че ободряват, помагат и за влизането във форма за лятото. Освен това през зимата човешкото тяло страда от липсата на витамин D и ако изберете спорт на открито, ще наваксате бързо със слънчевите лъчи - един от естествените източници на витамин D. Добри решения са карането на колело, бягането в парка или просто разходка на открито.

Воденето на здравословен начин на живот може и да изисква постепенно адаптиране, но пък здравето си заслужава. Един от най-верните съюзници е правилното хранене, коeто включва консумацията на повече храни, произведени от растения, като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена, бобови растения, както и растителни масла. Много растително-базирани храни са богати на хранителни вещества и са полезни за здравето.

Включването на растителни масла и растително-базирани продукти за мазане в ежедневното хранене е лесна стъпка към здравословния начин на живот, тъй като обичайно те са източник на добри ненаситени мазнини (Oмега 3 и Oмега 6). Значителна част от тях са есенциални или незаменими, тъй като човешкото тяло не може да ги произвежда. Научните изследвания показват, че едно от най-полезните растителни масла за здравето на човека е рапичното масло. Това е натурален продукт, получен чрез пресоване на дребните семена на рапицата, добити от красивите жълто цъфтящи растения от семейство Brassica. Съдържа едно от най-ниските нива на наситени мастни киселини от всички растителни мазнини – само 7%, докато слънчогледовото масло има 12%, а зехтинът е с 15%.

Рапичното масло има високо съдържание на мононенаситени мастни киселини и е естествено богато на есенциални мазнини Oмега 3 и Oмега 6. В допълнение, маслото от рапица е и богат източник на витамин Е. 

"Рапичното масло е изключително полезно за здравето заради своя добър хранителен профил – ниско съдържание на наситени мастни киселини и високо съдържание както на Oмега 6, така и на Oмега 3 полиненаситени есенциални мастни киселини. Тях не можем да синтезираме в организма си и непременно трябва да ги приемаме чрез храната.  Значителни количества полиненаситени Oмега 3 и Oмега 6 мастни киселини може да бъдат открити в рапичното масло и в растително-базираните маргарини, включващи рапично масло, както и в други растителни масла (ленено, сусамово, орехово масло)" - споделя проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи, водещ специалист и многогодишен национален консултант по хранене и диететика.

"Има убедителни научни доказателства, че замяната на наситените с ненаситени есенциални мастни киселини допринася за поддържане на нормални нива на холестерола и триглицеридите в кръвта, съдейства за потискане на хроничните възпалителни процеси, и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания", добави още тя.

Предимствата на висококачественото масло от рапица го превръщат в добрия избор за хората, които се грижат за здравето си: По-малкото количество наситени мазнини спомага за намаляването на нивата на лошия холестерол и оказва цялостно благоприятно действие върху организма. Съдържа 10 пъти повече Омега 3 в сравнение със слънчогледовото олио и зехтина.

Рапичното олио има неутрален вкус и не влияе на вкуса на приготвени храни. Описва се като "вкусно", "деликатно", "леко" и "не-мазно", което го прави отличен носител на вкусове и позволява на съставките (подправки) да проявят вкуса си.

Рапичното олио има висока точка на опушване, не прегаря при нагряване до високи температури. Това го прави идеална мазнина за пържене и т.нар. stir frying (запържване с бъркане, азиатско пържене), при което се запазва естествения вкус на храните.

Рапичното олио може да се използва за готвене, печене, пържене, задушаване, както и за салати.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април