Фибрите в храненето са като Хари Потър в литературата и Джеймс Бонд в киното – винаги са на мода, все имат някое неподозирано полезно качество и за тях са чували и 3-годишните деца.
Е, вече сте наясно, че днес ще ги обсъдим съвсем подробно. Напоследък постоянно слушаме за супер качествата на растителните влакнини (както още се наричат фибрите), добре, че не са започнали да обогатяват и водата с тях ;) Обаче дали наистина са толкова ценни?
За да стигнем до този отговор, първо ще ви попитаме: Кои са полезните свойства на фибрите?
Добави коментар
Понижават нивото на „лошия" (LDL)холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини;
Свързват канцерогените и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от отганизма, което служи като защитен механизъм срещу рака на дебелото черво;
Намаляват дневната нужда от производство на инсулин като предпазват от напълняване; Забавят усвояването на простите въглехидрати и др.
Богати са на протеини и микроелементи
Намаляват холестерола;
Регулират нивото на кръвната захар
Дават чувство на ситост
И аз съм чувала, че ако искаме да свалим килца, е добре да консумираме храни, богати на фибри, защото създават бързо чувство за ситост. Като цяло фибрите оздравяват храносмилателната система, но прекалената им консумация води до – оффф тежко ми, поду ми се стомаха.... :P
Понижават нивото на „лошия" (LDL) холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на твърдите животински мазнини. Намаляват риска от атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания.