Кои са полезните свойства на фибрите?

В общи линии :)
Кои са полезните свойства на фибрите?

Фибрите в храненето са като Хари Потър в литературата и Джеймс Бонд в киното – винаги са на мода, все имат някое неподозирано полезно качество и за тях са чували и 3-годишните деца.

Е, вече сте наясно, че днес ще ги обсъдим съвсем подробно. Напоследък постоянно слушаме за супер качествата на растителните влакнини (както още се наричат фибрите), добре, че не са започнали да обогатяват и водата с тях ;) Обаче дали наистина са толкова ценни?

За да стигнем до този отговор, първо ще ви попитаме: Кои са полезните свойства на фибрите?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 30
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 30
    от Не е посочен | 22.11.2011 | 00:03
    Фибрите са въглехидрати, който намалява освобождаването на инсулин и ограничава складирането на мазнини в организма.
  • 29
    от Не е посочен | 22.11.2011 | 00:02
    Фибрите намаляват освобождаването на инсулин и ограничава складирането на мазнини в организма.
  • 28
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 20:35
    Намаляват апетита при спазване на диети; помагат при запек и други проблеми с дебелото черво;
    Понижават нивото на „лошия" (LDL)холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини;
    Свързват канцерогените и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от отганизма, което служи като защитен механизъм срещу рака на дебелото черво;
    Намаляват дневната нужда от производство на инсулин като предпазват от напълняване; Забавят усвояването на простите въглехидрати и др.

  • 27
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 18:19
    Фибрите стимулират перисталтиката на стомашночревния тракт;
    Богати са на протеини и микроелементи
    Намаляват холестерола;
    Регулират нивото на кръвната захар
    Дават чувство на ситост
  • 26
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 17:47
    мога да говоря само от личен опит.имах проблеми със стомаха и завишени триглицериди,няколко месеца закусвах с кисело мляко с овесени трици и лъжичка ленено семе.в момента вече не го правя,но година по късно ефектът е факт-стомахът ми е железен.ако това е самовнушение,а не фибри-така да е,но според мен точно влакнините ми помогнаха
  • 25
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 17:42
    Играят важна роля в поддържане на имунитета на организма и в потискане на патогенни бактерии в червата, т.е. в превенцията на злокачествени образувания и хемороиди на дебелото черво.Намаляват риска от диабет и сърдечни болести,грижат се да поддържането на нормално тегло
  • 24
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 17:30
    Фибрите,са част от храната,която консумираме и която не може да бъде асимилирана от организма ни.Единствено растителните продукти съдържат фибри,а тези с животински произход,включително мляко,яйца,месо,риба–не.Намаляват риска от диабет и сърдечни болести,грижат се да поддържането на нормално тегло.Включването им в ежедневната диета би предотвратило така любимото на повечето хора,но същевременно и така вредно преяждане.Особено значение имат за хората с диабет,защото намаляват нивото на холестерол и регулират нивото на кръвната захар.В страни,в които храната е богата на фибри болести като рак на дебелото черво, наднормено тегло,сърдечни заболявания и диабет рядко се срещат сред хората.С няколко думи просто се нуждаем от храна,богата на фибри. : )
  • 23
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 17:27
    Xpaнитeлнитe влaĸнини ca cъcтaвeни oт pacтитeлни мaтepии, ĸoитo изгpaждaт чacт oт ĸлeтъчнитe cтeни нa oпpeдeлeни pacтeния и ca ycтoйчиви нa дeйcтвиeтo нa xpaнocмилaтeлнитe eнзими в чepвaтa нa чoвeшĸия opгaнизъм. Te ca cъcтaвeни глaвнo oт пoлизaxapиди, мeждy ĸoитo ce oтличaвaт цeлyлoзaтa, пeĸтинът и гyмaтa. Xpaнитeлнитe влaĸнини дeйcтвaт пo двa нaчинa в xpaнocмилaтeлния aпapaт: oт eднa cтpaнa - извличaщo, peгyлиpaйĸи фyнĸциятa нa чepвaтa; oт дpyгa - зaдъpжaт вoдa в xpaнocмилaтeлния aпapaт и блaгoпpиятcтвaт пpeминaвaнeтo нa xpaнaтa.

  • 22
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 17:25
    Яжте плодовете и зеленчуците в сурово състояние, защото при направата на сок, фибрите ще останат в сухото вещество и фактически няма да можете да ги поемете. И запомнете – фибрите са полезни за храносмилателната система, но ако прекалите с тях е възможно да получите подуване на стомаха, газове и спазми. Не забравяйте да пиете и достатъчно количество вода, защото фибрите се нуждаят от нея.
  • 21
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 17:23
    В дебелото черво фибрите се разграждат частично чрез бактериална ферментация, с образуването на много важни за нормалната чревна функция мастни киселини. Фибрите заемат голям обем и свързват излишната вода. По този начин намаляват риска от развитие на запек, хемороиди, дивертикули на колона, както и на рак на дебелото черво. Диетите с високо съдържание на фибри са особено полезни при профилактиката на сърдечно-съдови заболявания.
  • 20
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 17:16
    Специалисти по хранене и диететика препоръчват на диабетиците да консумират храна, богата на фибри, защото те намаляват дневната нужда от производство на инсулин, като същевременно предпазват от покачване на теглото и щадят панкреаса.И да не забравяме – грижат се за талията!
  • 19
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 17:16
    Умереният прием на фибри нормализира сърдечно- съдовата и храносмилателната система и осигурява по - ниско ниво на кръвната захар след нахранване(намалява риска от диабет)Освен това, възпрепятстват натрупването на холестерол.Подобряват перисталтиката на червата и редовното им изчистване. Влакната се разграждат бавно, което ни държи за по дълго време сити и мисля, че именно на това се дължи присъствието им във всяка диета и режими на хранене :). Ползите са много, но само при умерен прием. Според мен добавки са излишни и е напълно достатъчно да се консумират овесени ядки, плодове, зеленчуци :)
  • 18
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 16:48
    Полезни свойства са: увеличаване на чувството за ситост в стомаха, подобряват храносмилането в храносмилателния тракт.

  • 17
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 16:35
    Ах, тези фибри! Говорим за тях с ентусиазъм, особено в рекламите :) Но нека доразвием малко дискусията в следната посока: какво всъщност представляват растителните влакнини и всичките ли са създадени еднакви?
  • 16
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 16:10
    Запълват стомаха и създават усещане за ситост.Полезни са за перисталтиката на червата, но ако прекаляваш само издуват корема и могат да предизвикат газоотделяне.
  • 15
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 15:00
    За фибрите мога да обобщя и да кажа с две думи, че са тези, които подпомагат обмяната на веществата и ако ги консумираме с мярка им даваме възможност в най-голяма степен да свършат своята работа :-)
  • 14
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 14:42
    Отговор на коментар #8 от : Бих допълнила, че всичко прието под формата на добавки, е излишно за организма....
  • 13
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 14:32
    Отговор на коментар #10 от : Като човек, който нито е специалист в медицината, нито в диетологията, ми се струват изключително сложни обяснениета ви. Не е ли по-важно с думи просто да знаем основното за храните, така че да консумираме балансирани, полезни и здравословни храни и да знаем как да ги консумираме. А не да се затормозяваме с подобно ретминология като "бактериална ферментация", "продуциране на късоверижни мастни киселини" и т.н..
    0 0
  • 12
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 14:28
    Както всичко в този живот – и фибрите са полезни, ако се консумират умерено.
    И аз съм чувала, че ако искаме да свалим килца, е добре да консумираме храни, богати на фибри, защото създават бързо чувство за ситост. Като цяло фибрите оздравяват храносмилателната система, но прекалената им консумация води до – оффф тежко ми, поду ми се стомаха.... :P
  • 11
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 14:26
    Отговор на коментар #10 от : Фибрите заемат голям обем и свързват излишната вода. В дебелото черво се разграждат частично чрез бактериална ферментация, при която се образуват късоверижни въглехидрати и специфични мастни киселини (бутирова киселина), които имат активиращо действие върху движенията на червата. По този начин регулират дейността на чревния тракт.
    Понижават нивото на „лошия" (LDL) холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на твърдите животински мазнини. Намаляват риска от атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания.
    0 0
  • 10
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 14:21
    Отговор на коментар #9 от : Богатата на разтворими фибри храна не само помага за подобряване на храносмилането и намаляване на възпаленията, но и помага да се укрепи имунната система. Фибрите са добре известни със способността си да контролират кръвната захар и да понижават нивото на лошия (LDL) холестерол. Тъй като подтискат усвояването на някои мазнини, те участват с много добър резултат в диети за понижаване на теглото. Фибрите ускоряват преминаването на храната през стомашно-чревния тракт и така намалят риска от стомашно-чревни заболявания, хемороиди и дори рак на дебелото черво. Наред с другите си полезни свойства именно тиквата е и чудесен източник на фибри.
  • 9
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 14:20
    Отговор на коментар #2 от : Неразтворимите фибри (целулоза, хемицелулоза, лигнини)помагат за поддържане колониите на полезните бактерии в червата, които участват в продуцирането на късоверижни мастни киселини (пропионова, маслена). Играят важна роля в поддържане на имунитета на организма и в потискане на патогенни бактерии в червата, т.е. в превенцията на злокачествени образувания и хемороиди на дебелото черво.
  • 8
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 14:10
    Говоря за умишленото приемане на фибри под формата на добавки, трици и тн. Тези, които се съдържат в зеленчуците /най-вече/, са достатъчни. Но всяко допълнително приемане на трици, овес, семена и тн, според мен в дългосрочен план правят стомаха ленив и нетрудоспособен :) Това имах предвид.
  • 7
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 14:04
    Отговор на коментар #5 от : Мда..много добре казано! :)
  • 6
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 13:58
    Отговор на коментар #5 от : фибрите са полезни стига да не прекалявате с тях

  • 5
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 13:23
    Фибри се съдържат най-вече в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и бобовите растения и са най-доброто средство срещу запек, имат и други ползи върху здравето, като например това, че намаляват риска от диабет и сърдечни болести. И да не забравяме – грижат се за талията!
  • 4
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 13:18
    Отговор на коментар #3 от : Не упреквам мнението ти, но мисля, че е редно да дадеш някаква обосновка, все пак, м?
  • 3
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 13:01
    Въобще не съм сигурна, че са полезни. По-скоро затлачват цялата система. Все едно да си тъпчеш колата с овес, а не с бензин.
  • 2
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 12:55
    Отговор на коментар #1 от : намаляват риска от диабет и сърдечни болести,грижат се за тънката талия.полезни за храносмилателната система.
  • 1
    от Не е посочен | 21.11.2011 | 12:37
    фибрите имат сбособността да се свързват с шлаките(отайките)по власинките в червата ни...имат почистващо действие. :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май