Кето диета и периодично гладуване: Ползи и рискове

Кето диета и периодично гладуване: Ползи и рискове

 

Кетогенната диета и периодичното гладуване са доста популярни напоследък. Мнозина се придържат към тези хранителни режими, за да стопят някое и друго килце.

В същото време обаче тези диети могат да се окажат дори вредни, особено ако страдате от определено заболяване. Учените смятат, че ползите от тях едва ли ще надхвърлят ефекта от диетите, които сега се използват широко за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. 

КЕТО ДИЕТА

Кето диетата е с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Това води до факта, че метаболизмът в тялото се променя леко - той започва да получава повече енергия не от глюкоза, а от кетонни тела, които се образуват по време на разграждането на мазнините.

Учените са открили, че наличните днес научни доказателства подкрепят кето диетата като фактор за загуба на тегло. Все още обаче е трудно да се прецени дали този метод е по-добър от по-разпространената калорийно-ограничена диета.

Кето диетата е обещаваща като потенциална част за управлението на диабета. Някои научни статии показват, че помага за понижаване на нивата на кръвната захар. Този диетичен ефект обаче трябва да бъде изяснен в по-големи проучвания.

Рискът, който може да носи кето диетата, се дължи на факта, че нейните привърженици често избират нездравословни, наситени, мазнини за диетата си. Това може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Някои проучвания показват, че хората на кето диета могат да получат по-плътни стени на кръвоносните съдове и да увеличат риска от смърт.

ПЕРИОДИЧНО ГЛАДУВАНЕ

Този метод позволява на хората да ядат всичко, но ограничава времето за хранене до няколко часа на ден. Не можете да ядете извън този "прозорец". Учените са отбелязали, че периодичното гладуване може да бъде придружено от глад, водещ до преяждане. По същата причина хората могат да избират нездравословни храни, които потенциално могат да доведат до сърдечни и съдови заболявания.

Повечето от наличните изследвания за този тип гладуване са направени върху животни. Има доказателства, че тази диета може да помогне за удължаване на живота, намаляване на теглото, понижаване на кръвното налягане, подобряване на глюкозния и липидния метаболизъм. Като цяло учените са положителни за бъдещето на периодичното гладуване. Но те предупреждават, че може да има нови странични ефекти в дългосрочен план.

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ?

От една страна и двете диети помагат на хората да отслабнат. От друга страна, те могат да доведат до консумацията на голям брой храни, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Днешните научни доказателства сочат, че тези диети подобряват здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Възможно е в бъдеще да стане известно повече за нежеланите ефекти от тези диети.

Учените подчертават, че периодичното гладуване и кето диетата не са по-добри за сърцето от средиземноморската диета, растителната диета и DASH диетата, пише Zdrave.to.


ключови думи:
диети ползи рисковее

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април