Противно на общоприетото схващане яйчният белтък (всъщност цялото яйце) е много здрав. Особено за хора, които искат да отслабнат. В допълнение към увеличаването на производството на колаген, кожата става по-еластична.
Яйчният белтък съдържа голямо количество албумин, мощен протеин, който стимулира развитието на мускулите и насърчава чувството за ситост. Освен че е богат на витамини от група В, калий и желязо. Той помага за подобряване на настроението и концентрацията.
Според диетолога Силвия Ланцелотти от Clínica Caixeta "главно състоящ се от вода и протеини, той помага да се удължи ситостта, като е отличен съюзник в процеса на отслабване". В допълнение, яйчният белтък е богат на незаменими аминокиселини и минерали като цинк и манган. Яйчният белтък също така насърчава образуването на невротрансмитери и осигурява усещането за благополучие чрез триптофан, който стимулира серотонина.
Според диетолога най-добрият начин за ядене на яйчен белтък е във варена форма.
"Варете го в продължение на три до пет минути, след като кипне водата", казва тя.
Въпреки това, според Силвия, консумацията на до две яйца на ден е идеална. По този начин тялото ще използва най-добре ползите от тази храна. Важно е също да се отбележи, че яйчният белтък не е подходящ за деца под една година. Това е така, защото се счита за храна с висок потенциал за предизвикване на алергии.
Консумацията на яйчни белтъци ще ви помогне да намалите теглото си и да поддържате еластичността на кожата, пише jenata.blitz.bg
Добави коментар