Каква поредна йо-йо драма!

Стига вече! Първо се запитайте каква беше диетата ви
Каква поредна йо-йо драма!

Една от най-ожесточените битки е тази с излишните килограми. Но най-трудното предстои след нея. Това е съхраняването на резултатите във времето. По някои преценки около 80% от хората, които отслабват с помощта на диета, в рамките на 4-5 години след прекратяването й успяват да си възвърнат свалените килограми "с лихвите". Каква е причината за това?

Както вече писахме, много от съвременните диети са по-скоро ограничени във времето рецепти за отслабване, отколкото истински режими, които да възпитават здравословни хранителни навици за цял живот. И това е нормално. Повечето хора имат склонност драстично да променят начина си на хранене, само и само да не е за дълго и да има резултати. "Две седмици на магданоз и сок от грейпфрут? Няма проблеми, стига всеки ден кантарът да ме подкрепя!". Всъщност, колкото по-радикална е промяната, толкова по-вероятно е диетата да дава резултати, да?

Да, ама не!

Тоест, може и да дава, но не и в дългосрочен план. Склонността да се подлагаме на радикални диети не работи в наш интерес. Всеки човек има свои хранителни предпочитания, които са формирани в резултат от индивидуални особености, семейно възпитание, социална среда, религия, култура, география и т.н. Колкото повече от тези навици се отдалечим, толкова по-вероятно е с нетърпение да броим дните до края на диетата си. А след това, независимо от резултатите, да се хвърлим "със засилка" обратно в тях. Сами се сещате какви са последиците от това.

Извод

Ако търсите трайни резултати, отделете време да проучите хранителните режими, които в максимална степен се доближават до личните ви предпочитания (стига те да не са свързани с поглъщането на индустриални количества джънк). Замислете се дали бихте могли да се храните по този начин до края на живота си и да се чувствате добре. Експериментирайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май