Йо-йо драма... няма

Според американски учени
Йо-йо драма... няма

Тази история може би ви е позната. Цял месец религиозно сваляте килограми, а когато най-накрая започнете да се храните "нормално", те се качват върху тялото ви отново и със светкавична бързина.

Наричат този неприятен ефект йо-йо и той е способен да откаже много хора от диетите... завинаги.

Американски учени обаче твърдят, че свалянето и последвалото качване на килограми всъщност даже e полезно за здравето. До това заключение експертите достигнали след поредния опит с мишки.

Експериментът

Мишоците били подлагани на различни хранителни режими, при които последователно сваляли и качвали килограми. Учудващо, йо-йо драмата се развила с изключително малко последици върху здравето им.

Изследванията потвърдили, че нивата на кръвна захар на гризачите били стабилни, а в организма им било установено наличието на минимален брой токсини. И накрая: йо-йо мишките значително увеличили продължителността на живота си, в сравнение с някои от затлъстелите си другари.

Парадоксално или не, резултатите от новото проучване противоречат на всички досега проведени изследвания, които твърдят, че йо-йо ефектът оказва изключително лошо влияние върху организма.

Все пак експертите са на мнение, че разкритията им би трябвало да са добра новина за всички диетиращи.

"Това ще им даде допълнителен стимул да не се отказват от хранителния режим, на който доброволно са се подложили", смятат изследователите. "И може би ще им спести разочарованието от неуспешното поддържането на мечтаното тегло".

Обаче ние хич не се радваме на инверсиите в теглото си :( Изобщо не ги смятаме за здравословни. Очакваме британските учени да разсеят съмненията ни скоро.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май