Защо съществуват „вредни“ храни?

Храненето е вредно за вашето здраве, предупреждават диетолози
Защо съществуват „вредни“ храни?

Оказа се, че Великден е един много вреден празник. Здравословната медийна ангажираност ни даде възможност да се ужасим от всички опасности, които дебнат около този иначе светъл християнски обичай. Едни "експерти" акцентираха върху това колко тежко е агнешкото месо, други предупреждаваха за холестерола в яйцата, трети съветваха да внимаваме с въглехидратните козунаци и да не подценяваме нитратите в зелената салата на трапезата. Имахме късмет, че времето беше слънчево и успяхме да се отдадем на фотосинтеза. Много внимателна фотосинтеза, естествено, тъй като и слънцето е ужасно вредно.

Оставяйки шегата настрана, продължаваме да сме затруднени да открием този хранителен режим, който не забранява на последователите си консумацията на определени "вредни" храни или дори цели хранителни групи. В каквото и да се състои вашето меню в момента, ние ви гарантираме, че можем да ви посочим диета, която твърди, че по този начин си вредите. За всеки продукт, който можете да си представите, има поне един уебсайт, книга или човек, който се кълне, че точно този продукт е отрова или в най-добрия случай – бич за здравето и фигурата. Често се чудим как се е стигнало до подобно положение и отговорите, които сме успели да намерим за себе си до момента, са следните:

Някои храни са потенциално алергенни. Сред примерите за това са морските дарове, яйцата и ядките. Хората, които са алергични към тях са малко, но винаги ще се намери някой, който умело да преекспонира фактите. Класически пример за произвеждане на слон от муха.

Някои храни са етически противоречиви. Като месото и животинските продукти. Вземете проблемите с насилието над животните и ги комбинирайте с икономическата и екологична криза в световен план и ще получите един доста силен етически аргумент против консумацията на този тип храни. Който лесно може да бъде превърнат в здравословен аргумент, когато извадим на показ изследванията, които подкрепят нашата теза и игнорираме данните, които й противоречат.

Някои храни се свързват с определени заболявания. Когато се сблъскаме с болест, която, меко казано, влошава качеството ни на живот, отчаяно започваме да търсим решение на проблемите си. Това е нещо напълно естествено, но лесно може да доведе до синдрома на удавника и сламката. Има заболявания, чиито симптоми при някои хора се облекчават (или не се влошават) в резултат от ограничаването на някои храни. Това е отличен повод за спекулации, че консумацията на всички храни от този тип са в състояние да причинят тези заболявания при всички хора.

Индустриализация на храните. Съвременните методи на производство и обработка на храните са в състояние да изменят до такава степен химичната структура и състава на оригиналния продукт, че да го направят наистина вреден. Вземете за пример транс-мазнините, които на практика вече не са храна, ами са нещо, което трудно може да мине дори за хранително изделие. Вземете хормонално третираните животни, които се отглеждат в условия, далеч от естествените за тях, вземете парниковите плодове и зеленчуци, които не са видели слънце и узряват с помощта на химикали, вземете всички продукти, които траят с месеци, вместо с дни. Сега пренесете техните свойства върху аналозите им, които все още можете да срещнете на село и при някои по-съвестни индустриални стопани.

Някои хора са по-слаби от изкушението. Забележете, че все още не е открита храна, която сама се завира в устите на хората. Това е същото като с оръжията, които не убиват хора сами по себе си. Необмисленото системно прекаляване с която и да е храна може да я направи вредна. Някои храни са по-апетитни от други. Същите тези храни често са и по-калорични. Комбинирайте ги с нагласата "ям и пия от мъка, от радост и от скука" и имате пред себе си рецепта за "вредност".

Храната е мода. По същия начин, по който са дрехите и музиката. Едни се изкачват на небосвода, за да свалят други оттам. Маркетингът е много влиятелна наука и може да ви накара да повярвате в много неща, ако има определени комерсиални интереси от това. Или просто може да се окаже, че край нас има твърде много хора, които са повярвали в една идея. Ние имаме нужда да принадлежим към обществото около себе си.

Има ли вредни храни?

Вредна е липсата на хранителна стойност и разнообразие в това, което ядем. Вредна е прекомерната промишлена обработка. Вредни са абсолютната рестрикция ("Никакви въглехидрати!") и драстичното ограничаване (преминаване от 3000 калории до вчера към 1200 калории от днес). Едно парче пица няма да ви убие. Яйцата няма да ви "запушат" артериите и от сладкото не излизат пъпки.

Страхът винаги е бил използван за направляване на нагласите в една или в друга посока. Има спекулации, зад които все пак стоят истини, но и доста такива, зад които няма абсолютно нищо. За това е добре, че можем да мислим и да се съмняваме. И когато се съмняваме, да проверяваме, като търсим повече информация и придобиваме повече личен опит на базата на тази информация.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май