Живейте дълго с правилната храна

Диетата, която забавя процеса на стареене!
Живейте дълго с правилната храна

Храната е нашето най-добро лекарство, но може да се превърне и в отрова, ако посегнем към неправилните храни. От изключително значение е да има баланс по отношение на храненето и правилна нагласа към нея. Храната ни е необходима, за да живеем и да разполагаме с енергия, а не живеем, за да се храним!

Именно по този начин можем да си спестим по-голяма част от най-неприятните заболявания на съвремието като рак, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и загуба на паметта.

Шведски учени са разработили диетична програма, благодарение на която можем да се радваме на отлично здраве и най-вече да забавим процеса на стареене.

1567161Thinkstock/Guliver

Най-голямото шведско списание за здраве Må Bra публикува наскоро резултатите от изследванията проведени от изследователите от Functional Food Science Center в Лунд. Тяхното проучване показва, че правилно подбраната храна може да предотврати много заболявания, както и цялостния начин на живот, който се води в ежедневието.

"В рамките само на 4 седмици с добре подбран хранителен режим можете да намалите холестерола, кръвното налягане, да се справите с възпалението и да намалите риска от пълното запушване на кръвоносните съдове”, казва Inger Björck, професор по хранене и една от учените, които стоят зад диетата, която забавя процеса на стареене.

Диетата се състои от храни, които стабилизират кръвната захар, потискат възпаленията в организма и стимулират чревната флора. Комбинацията от тези храни има благотворен ефект върху тялото. Няма драматични промени в ястията, напротив – става въпрос за обикновена, дори простичка храна богата на фибри, които са с нисък гликемичен индекс и високо съдържание на антиоксиданти. Това може да е достатъчно, за да се намали риска от заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Храните с нисък гликемичен индекс:

Разтворимите фибри, открити в плодове, горски плодове, зеленчуци, овес, ечемик, амарант, киноа, млечен протеин, натурален ябълков оцет, цейлонска канела, бобови култури.

Понижаващи холестерола храни:

Растителни стероли, намиращи се в натуралните масла, ядки, семена, зърнени продукти, зеленчуци, плодове, бадеми, разтворими фибри, бобови култури, зърнени продукти.

Антиоксиданти:

Суперхрани и подправки, боровинки, акай, годжи бери и други дребни плодове, водорасли.

Пълнозърнести храни:

Овес, ечемик, просо, фибри от бобови култури.

Пребиотици и пробиотици:

Млечно-кисели бактерии, които се намират в някои плодове и напитки от домашно кисело мляко, разтворими фибри.

Омега-3 мастни киселини:

Рибено масло, масло от крил, рапично масло, ленено масло и други натурални студено пресовани масла.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април