Докога ще пълнеем?

Докато осъзнаем, че излишните килограми са симптом, а не диагноза
Докога ще пълнеем?

Да кажем, че съвременният човек има проблем с напълняването е като да отбележим, че на Южния полюс е хладничко. Не, че същият този човек не се грижи за себе си – точно в този момент по цял свят се четат и прилагат хиляди диети и тренировъчни режими, приемат се всевъзможни добавки и дори се правят липосукции. Защо тогава продължаваме да бъдем все по-неуспешни в борбата с излишните килограми?

За съжаление, напълняването само по себе си не ни казва какво стои в основата му. Разбира се, че става дума или за прекомерна консумация, или за недостатъчен енергоразход, т.е. нарушен енергиен баланс. Но зад подобно, наглед просто, състояние има множество фактори, които нито една готова диета или тренировка не може да оцени. Пренебрежимо малко са и лекарите, диетолозите и фитнес инструкторите, които разполагат с капацитета да направят това.

Нека вземем за пример прекомерната консумация. Симптоматичният подход на повечето специалисти при подобно положение би се изразявал в препоръка от тип "Яж по-малко!". Ако до този момент човекът се е хранил с "боклуци" и изведнъж започне просто да яде по-малко от тях, дали ще отслабне? А какво го е накарало да яде повече на първо място? Защото преяждането може да се дължи на редица обстоятелства, сред които стрес, депресии, хедонизъм, хормонални дисбаланси (които влияят на чувствата за ситост и глад), прием на лекарства и др. И няма универсална диета, която да адресира всички тях едновременно.

По същия начин, ако не се движим достатъчно, е повече от ясно, че това трябва да бъде променено. Но успешният подход за подобна промяна би бил един, ако сме били физически неактивни поради липса на достатъчно свободно време, и коренно различен, ако сме бездействали поради преумора, липса на мотивация или пък специфичен здравословен проблем.

Както завишеното равнище на холестерол в кръвта може да ни подскаже, че имаме проблем някъде в тялото, така и напълняването може да ни даде сигнал, че енергийният ни баланс е нарушен. Но докато този сигнал се тълкува като диагноза, а не предизвиква по-задълбочено изследване на причинилите го фактори, съвременният човек вероятно ще продължи да пълнее.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май