Диети на абсурда

Диети на абсурда

Всеки ден в интернет може да прочетете за някоя нова, хипер интересна и леко изчанчена диета, която някой много горещо и искрено ви препоръчва и разбира се – "дава добри и бързи" резултати.

Е, да, но не всичко, на което има етикет, се яде и не всяка диета е за препоръчване. По-долу сме подбрали, специално за вас, три хранителни режимa, които определено не ви съветваме да започвате.

Диета ЧХГ

Всеки ден в тялото се инжектира т.нар хормон на бременността (човешки хорион-гонадотропин (ЧХГ), комбиниран с 500 калории дневен прием.

Като оставим настрана инжектирането на въпросния хормон, приемането на толкова малко калории на ден вероятно наистина ще ви помогне бързо да отслабнете. Но няма да е по пътя на здравословното, не се лъжете.

Разбира се, нисковъглехидратните диети са много препоръчвани навсякъде, но ограничаването приема на калории не трябва да става изведнъж, а постепенно.

"Калориите осигуряват на организма горивото и енергията, без които последният просто не би могъл да функционира. 500 калории на ден обаче са твърде недостатъчни, за да се поддържат нормалните функции на мозъка", обяснява американският диетолог Ребека Скричфилд.

"Ако човек не приема достатъчно калории, особено от богатите на въглехидрати храни, ще принуди организма си да произвежда повече глюкоза, за да захранва мозъка, червените кръвни тела и въобще цялата централна нервна система", казва и американският диетолог Елиза Зид.

"Всеки от нас трябва да доставя чрез храненията си идеалното количество калории, което при повечето хора е около 2,000 на ден (зависимост от пола, възрастта и активността обаче варива). В случай, че прави обратното, се стига до забавяне на метаболизма, тялото не е способно да функционира нормално. Липсата на енергия в този случай ще се окаже най-малкият ви проблем. Тази диета всъщност е катастрофална!", завършва Елиза.

"Много надеждни проучвания показаха, че ЧХГ-диетата е абсолютно неефективна и редица медицински организации се изправиха срещу прилагането й. За съжаление, в свободното пространство на интернет всеки може да я открие и даже – да се убеди да я започне", коментира и Мери Хартли, здравен специалист.

Диета с бебешки храни

Вместо храна за възрастни, започвате да се храните основно с бебешки храни и пюрета - още една нисковъглехидтратна диета, която също обещава "бързи резултати", но цената, която плаща здравето ви, докато я прави, е доста висока.

Нека уточним веднага, че бебешката храна е подходяща за... бебета. Просто мъничкото същество се нуждае от точно толкова калории – малко на ден, за да се чувства добре. Да, но като възрастни, вие се нуждаете от доста повече от 100 – толкова съдържа бебешкото пюре. Подходящ за големия човек е прием на около 300-500 калории на ястие.

Така че, ако обичате зеленчуци, кафяв ориз и пиле, просто си ги позволявайте в подходящи за възрастта си порции и осигурявайки си калориите, фибрите и протеина, от които тялото ви има нужда.

"Храната на малчугана не ви изглежда привлекателна, а? Толкова е по-добре да изядеш един плод, зеленчук, крехко месо – последните са вкусни и засищат глада. След няколко дена "злоупотреба" с бебешка храна, гарантирам ви, че ще молите отново за нормална.", шегува се диетолгът Джой Бауер. 

Диета с медицински тении

От суровото месо или от тялото на заразено животно се сдобивате с медицинска тения и я поглъщате. Изчаквате паразитът да засегне храносмилателната ви система (резултат: не ви се яде) и преди да е станало прекалено късно, търсите медицинска помощ, за да се отървете от последния.

Както може да се досетите, тази диета е пробвана от малцина, но това не пречи на определени индивиди, които очевидно не са я пробвали, да я рекламират и разпространяват в интернет.

"Диетата е пълна лудост! Тениите са опасни паразити, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Определено не са най-добрият начин да намалиш теглото си", казва Бауър.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май