Диетата на д-р Орниш: Протектор за сърце, с който трайно се отслабва

Диетата на д-р Орниш: Протектор за сърце, с който трайно се отслабва

В класацията за 2023 г. американското списание U.S. News and World Report нарежда диетата "Орниш” на 10-о място от 24 хранителни режима.

Тя е стил на хранене с ниско съдържание на мазнини, разработен през 1977 г. от д-р Дийн Орниш, професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско и основател на неправителствения Институт за превантивна медицина в Калифорния.

Терапия на хронични заболявания и цялостно подобряване на здравето са сред ползите от диетата. Тя се отразява особено добре на сърцето и по този показател е 3-а в класацията. Храненето е само един от нейните 4 елемента, останалите 3 са управление на стреса, физически упражнения и подкрепа от околните. Идеята е, че социалните връзки, любовта и радостта са неразделна част от доброто здраве.

Д-р Орниш набляга на растителните храни - пълнозърнести, бобови, плодове и зеленчуци. Той

не окуражава консумацията на месо, птици и дори риба

В ограничени количества се позволяват млечни продукти и яйца – подход, известен като лактово вегетарианство. Мотото на това хранене е: "Чувствай се добре, живей по-дълго, намали теглото, укрепи здравето”. В строг вариант хранителният режим е чисто вегетариански. Не се броят калории, освен ако главната ви цел не е да отслабнете.

Набляга се на пресни плодове и зеленчуци, както и богати на сложни въглехидрати продукти – пълнозърнест хляб вместо бисквити, соя вместо телешко и свинско.

Колко и какви храни да се консумират, е въпрос на личен избор, но само 10% от дневните калории трябва да идват от мазнини, при това малка част от тях да са наситени. Няма забранени ястия, но почти всички животински продукти, рафинираните въглехидрати, маслото, олиото, злоупотребата с кофеин и сол, добавената захар са в немилост. Препоръчват се богати на фибри храни и полезни въглехидрати като кафяв ориз, печен картоф, овесени ядки. Заменете пълномаслените млечни продукти с нискомаслени или обезмаслени. Може да се почерпите с купичка обезмаслено прясно или кисело мляко дневно, яйчен белтък, малко семена и ядки.

Разрешени са 350 г бира на ден или 150 г вино, концентратът да е под 50 г.

Д-р Орниш съветва да се пие повече вода и да се избегнат газираните подсладени напитки. Към минералната вода добавете резен лимон, портокал, грейпфрут. Може да пиете чай и безкофеиново кафе.

Вземайте по 4 г здравословни мазнини на ден (рибено или ленено масло, ядки, семена, базирани на планктон омега-3 мастни киселини).

Едно дневно меню може да изглежда така: закуска - овесена каша с банан и грейпфрут, чай или кафе без кофеин. обяд - боб чорба със зеленчукова салата, плод. вечеря – пълнозърнести спагети с червен пипер или препечен пълнозърнест хляб с домати и каперси; междинно хранене - купичка варена царевица. Боба може да заместите с печени картофи, нискомаслен кашкавал или сирене и гарнитура броколи на пара.

Д-р Орниш насърчава използването на техники за управление на стреса. Добавете 

поне 30 минути дневно физически упражнения

- подходящи са аеробика и йога. Препоръчва дълбоко дишане и медитация. И задължително повече време с близките си.

Вземете мерки за отказване от цигарите.

Проучвания показват, че хранителен режим на растителна основа като диетата на Дийн Орниш може да бъде ефективен за отслабване. В класацията по този показател диетата е на 7-о място. Но за бързо сваляне на килограми е едва 19-а. Срещу диабет и за костите и ставите е на престижното 4-о място в рейтинга.

Източник: 24 часа

ключови думи:
диета Орниш

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април