Диетата на Протасов

Диетата на Протасов

Продължителността на диетата на Протасов е 5 седмици. През първия ден, втория, третия, както през цялата седмица трябва да се храните само със сурови зеленчуци, сирена и млека с масленост 5%. Позволено е 1 варено яйце на ден. Количеството на храната не се ограничава, времето на приемането й също. Идеята на тази диета е да се консумират колкото може повече зеленчуци и млечни продукти с 5% масленост. Чай и кафе са разрешени в неограничени количества, но без захар, задължително да се изпиват по 2 литра вода дневно. Ако ви стане тъжно, се отпускат 3 зелени ябълки :). Зеленчуците може да консумирате във всякакъв вид: ако искате хрупайте цели краставици, ако искате ги нарежете и върху тях натрошете сирене с масленост 5%, може да смесите доматите с киселото мляко или да си направите огромна порция салата от всевъзможни зеленчуци, настържете отгоре едно варено яйце и поръсете всичко с настъргано сирене. И само да се оплачете, че сте гладни. Хранете се спокойно сутрин, през деня, вечер, нощем - през цялата седмица. Продължете така и през следващата.

Изненадващо, но след втората седмица, не ви се иска да ядете нищо друго, освен зеленчуци. сирена и подарените ябълки. Много хора се отказват дори и от варените яйца, които апетитно са си хапвали в началото на диетата. В края на втората седмица ще почувствате лекота в цялото тяло, в мислите също.

В началото на третата седмица трябва да включите в менюто си парче (300 грама) печено месо, птица или риба, но намалете малко млечните продукти. Зеленчуци, сирена, месо, яйца и ябълки ще ядете през следващите 3 седмици. Това е! Най-интензивното отслабване се случва през последните 14 дни.

Дори тези, които нямат излишни килограми за сваляне, е добре да правят диетата веднъж годишно, за да пречистят организма си.

Плюсове и минуси на диетата

Диетата на Протасов е страхотна, защото няма ограничения по отношения на приетото количество храна, което е много добре от психологична гледна точка. Да се придържате към такъв хранителен режим е много по-лесно, отколкото към много други.

Първа и втора седмица

Сурови зеленчуци. Всякакви сирена и кисели млека с масленост до 5%. Едно яйце. Три зелени ябълки. Кафе, чай, вода. Това е всичко. В неограничени количества и по всяко време.

Трета, четвърта и пета седмица

Всичко гореизброено плюс парче телешко/свинско, пилешко или риба. Намалете консумацията на сирена и кисели млека.

По-нататък ...

Диетата на Протасов нормализира обмяната на веществата, довеждайки я до оптималното й състояние. Благодарение на липсата на въглехидрати с висок гликемичен индекс се нормализира работата на задстомашната жлеза и се убива страстното влечение към сладкото.

Благодарение на голямото количество млечни продукти в менюто в организма постъпва достатъчно белтък, също калций и лактоза. Това допринася за загубата на мастната тъкан при запазването и дори при изграждането на мускулите.

Диетата изисква употребата на много зеленчуци без съдържание на скорбяла, а това са - витамини, минерали, микроелементи, целулоза. Засищащо и полезно. Регулира се работата на червата, ако действително приемате максимално количество зеленчуци.

НО! Консумацията на много зеленчуци при липсата на храна, съдържаща нишесте, е недопустимо за хора, страдащи от заболявания на храносмилателния тракт (хронични гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, дуоденити, езофагити). Също така, нишестето има защитно действие и по този начин предпазва лигавицата на стомашно-чревния тракт от механичното увреждане, вследствие на приетата храна. У хората с изброените заболявания диетата на Протасов ще предизвика изостряне на проблема.

Съдържанието на мазнини в хранителния режим е ограничено, но самите мазнини не са забранени.

Защо през първите седмици Протасов забранява месото? Очевидно, заради мазнините. Дори в нетлъстите меса мазнините са в достатъчно количество, но по принцип може да се намери и нещо съвсем постно, например, пуешки или пилешки гърди, нетлъста риба. Между другото, мазнината на рибата не пречи на отслабването, а му помага, но сега няма да говорим за това. През първите седмици диетата е в известна степен монотонна.

Колкото до ябълките, според много диетолози, три ябълки дневно не само трябва да бъдат позволени, но и да бъдат задължителни за консумация по време на целия курс на диетата. Това е важно, тъй като се дава възможност значително да се "изглади" недостигът на въглехидрати и пектини. В същото време трябва да се помни, че ябълките (особено много узрелите) не се характеризират с много нисък гликемичен индекс, т. е. те са в състояние значително бързо да повишат нивото на захар в кръвта. Във връзка с това се препоръчва те да се хапват не в качеството си на лека закуска, а само заедно с основната храна и по-добре да се приемат през активната част на деня.

За да направите старта и да се освободите от влечението към сладкото, диетата може да се окаже подходяща. Разбира се, ако притежавате вътрешната нагласа към това и сте предразположени към хранителния режим. Вариант за това е да започнете от третата седмица, а след това към трите ябълки да добавите други плодове, растително олио, някаква зърнена култура. Превърнете това в своя собствена система на хранене.

Как да приключим диетата:

1. Част от млечните продукти (не всички) да се заменят с такива с ниска масленост (0,5 - 1%), като компенсация към салатите да се прибавя растително олио, но не повече от 15 г на ден (това са 3 ч. л.). Т.е. част от животинските мазнини замествате с еквивалентното количество растителни.

За информация: в 3 маслини се съдържа половин грам "добри" мазнини, три големи бадема също има толкова. Следователно, ако хапвате маслини или бадеми, намалете количеството на олиото. През цялото време пресмятайте мазнините. Те не трябва да превишават 30 - 35 грама дневно, включително мазнините, съдържащи се в млечните продукти, месото, рибата, яйцата (в жълтъка има 4 - 6 грама мазнини), салатата.

2. Двете ябълки от общо трите заменете с други плодове (немного сладки и да не са банани, манго или сушени фурми).

3. Сутрин вместо плодове яжте каша (желателно от едри овесени ядки), порцията да не е повече от 250 грама. Може да добавите обезмаслена извара и плодова салата.

4. Част от млечните продукти заменете с постно месо, пиле или други постни източници на белтъчини.

Всички тези промени трябва да се случват постепенно.

Ето и няколко рецепти, които може да използвате:

Салата 1

Необходими продукти за 2 - 4 порции

  • 250 грама домати
  • 1 средна прясна краставица
  • 1 средна репичка
  • 1 глава лук
  • сол
  • пипер
  • 1 с. л. нарязан магданоз
  • 2 с. л. копър
  • 1 с. л. оцет

Начин на приготвяне:

Нарежете на тънки парчета доматите, краставицата, репичките и лука, прибавете черен пипер, сол, магданоз, копър и оцет. Разбъркайте старателно. Може да добавите и едно настъргано твърдо сварено яйце.

Салата 2

Необходими продукти:

  • 460 г моркови
  • 2 скилидки намачкан чесън
  • 340 г сладка царевица (консерва)
  • листа маруля за украса
  • 60 мл (4 с. л.) лимонов сок
  • сол
  • смлян черен пипер
  • 5 г (1 ч. л.) настърган пресен джинджифил

Начин на приготвяне:

Настържете морковите. Чесъна, лимоновия сок, солта и пипера смесете и разбъркайте добре. Получената смес прибавете към морковите, след това сложете царевицата и разбъркайте. На дъното на подходящ съд поставете листо маруля и изсипете салатата. Поръсете с настъргания джинджифил и сложете за 3 минути в хладилника, преди да поднесете.

Салата 3

Необходими продукти:

  • ряпа
  • краставици
  • лимонов сок
  • кисело мляко
  • зелен лук
  • копър
  • сол

Начин на приготвяне:

Настържете ряпата, смесете я с накълцаните краставици, посолете, подправете с лимонов сок, полейте с кисело мляко и поръсете с нарязани зелен лук и копър.

Мини сандвичи

Необходими продукти:

  • домати
  • сирене
  • пресни подправки (копър/магданоз/босилек)
  • чесън
  • лимонов сок
  • кисело мляко (по желание)

Начин на приготвяне:

Смесете сиренето, зелените подправки, чесъна и лимоновия сок. Ако ви се струва много гъста сместа, прибавете кисело мляко и след това разпределете върху кръгчета домати.

Диетата на Протасов се отнася към леките, физиологични диети, които дават възможност максимално да се запази мускулната маса и скоростта на обменните процеси в организма при значително намаляване на теглото. Менюто е богато на витамини и микроелементи, което е от особено значение при дефицит на хранителни вещества.

ключови думи:
Протасов

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май